Wyjechałeś na długi weekend i jesteś blisko tego miejsca? Musisz tam zjeść
Restauracje po "Kuchennych rewolucjach", które warto odwiedzić
"Kuchenne rewolucje" to program, który przyciąga przed telewizory rzeszę widzów. Dzięki show jeszcze większą popularność zdobyła Magda Gessler, nazywana przez niektórych "królową". Dzięki burzy loków i ciętym ripostom bardzo szybko zaskarbiła sobie sympatię fanów.
Nic więc dziwnego, że restauracje, które biorą udział w "Kuchennych rewolucjach" zyskują taką popularność. Po programach - w knajpach, w których dochodzi do metamorfozy, prawie zawsze pojawiają się tłumy. Wszyscy chcą spróbować jedzenia rekomendowanego przez samą Magdę Gessler.
Zebraliśmy dla was listę restauracji, które brały udział w programie i w których warto zjeść. Może akurat będziecie niedaleko nich.
Cuba Banana w Gdańsku
Przed rewolucją Cuba Banana była znana mieszkańcom jako Pod Przykryfką. Miejsce to kojarzyło się głównie z klubem Noce i Dnie, więc restauratorka zadbała o to, by przez restaurację przeszła taka rewolucja, która wyróżni ją na tle innych lokali.
Szczególnie godny polecenia jest krem z kukurydzy, którego smak jest bardzo wyrazisty. Warto również wspomniec o nachosach z guacamole. Jeśli chodzi o drugie danie bardzo smaczne okazały się karkówka z bananem oraz pierś z kurczaka z pieczonymi warzywami.
Ceny w lokalu nie są wygórowane. Jeśli wybieracie się na długi weekend do Gdańska, odwiedzenie restauracji po rewolucji Magdy Gessler może być całkiem ciekawym pomysłem.
Kotlet Bistro w Poznaniu
W październiku 2017 r. Magda Gessler odwiedziła Czerwonego Kapturka w Poznaniu przy ul. Świętego Czesława 12 i przemianowała go na Kotlet Bistro. Można się domyślić, co jest specjalnością restauracji. Mimo że minęło sporo czasu od "Kuchennych rewolucji", lokal wciąż przyciąga tłumy zainteresowanych.
"Naszą bazą jest tradycyjna kuchnia polska i wariacje na jej temat, aczkolwiek słyniemy z kotletów w różnych odsłonach, o czym wielu z państwa już mogło się przekonać" - czytamy na facebookowym profilu restauracji. Proste, ale smaczne menu naprawdę jest godne polecenia. To jedyne takie miejsce, gdzie zjecie kotleta schabowego prawie pod każdą postacią. Ceny również nie są wygórowane.
Obrochtówka w Zakopanem
Obrochtówka w Zakopanem to miejsce kultowe. Restauracja znajdująca się w zabytkowej góralskiej willi gościła takie sławy jak Czesław Niemen czy Annę German. Niestety moda na to miejsce przeminęła i z pomocą przyszła Magda Gessler.
W karcie znajdują się regionalne hity, bez których kuchnia góralska nie istnieje: oscypki, moskole, kwaśnica, baranina. Jedzenie spełni oczekiwania wszystkich, którzy zdecydują się odwiedzić to miejsce. Ceny są również przystępne.
Na fanów show zaraz przy wejściu czeka pamiątkowe zdjęcie pracowników i Magdy Gessler, a samo miejsce często odwiedza Lara Gessler, córka słynnej restauratorki.
Gospoda Zdolne Łapy w Łapach
Jeśli będziecie spędzać długi weekend na Podlasiu, nie możecie nie wstąpić do Gospody Zdolne Łapy. Kiedyś to miejsce serwowało fast food, teraz zamówicie tam polskie przysmaki. Do wyboru są pierogi, karkówkę, białą kiełbasę czy kotlet jarski. Autorskim deserem Gessler jest twaróg z koglem-moglem i adwokatem.
Jedzenie smakuje jak to domowe. Surówki są świeże i dobrze przyprawione, mięsa smaczne i idealnie przygotowane, placek doskonale wysmażony, a ciasto na pierogi cienkie. Dodatkami do mięs nie są odmrażane frytki, a zdrowa kasza.
Podaj kaczkę raz w Gdańsku
To kolejna restauracja na mapie Gdańska, która pojawiła się w "Kuchennych rewolucjach". Restauracja, jak można się domyślić, serwuje dania z kaczki. Godny polecenia jest rosół - gorący, aromatyczny, z lekko wyczuwalną nutą drobiu. Sama kaczka jest sporo droższa.
Za połówkę należy zapłacić 40 zł, za całą 75 zł. Cena wydaje się jednak nie odstraszać klientów - kelnerki stawiają ją niemal na każdym stole. Polecanym przez szefa kuchni jest kotlet schabowy z sadzonym jajkiem. W lokalu nie brakuje gości. Wszyscy są ciekawi, jak zmienił się stary Bar Kartuska.
Stary Kredens w Sanoku
Lokal mieści się praktycznie przy głównym rynku, dlatego jest idealnym miejscem dla turystów lub mieszkańców wybierających się na spacer w tamte okolice. W karcie znajdują się głównie polskie dania. Menu jest sezonowe i co jakiś czas ulega zmianie.
Hitem są gęsina i jagnięcina. Poza tym w karcie znajdują się też gołąbki, polędwiczka wieprzowa, kotlet schabowy, kaczka czy burgery. Można również skosztować ryb. W ofercie są pstrąg i filet z sandacza.
Ceny dań głównych nie są najniższe, ale jedzenie jest warte swojej ceny. W środku tygodnia w restauracji może być bardzo tłoczno, ale latem przed knajpą jest mały ogródek.
Poziomki w Bytowie
To miejsce przeszło rewolucję w 2015 r. Potencjalnych klientów już z oddali zachęca ogromny baner informujący o wizycie Magdy Gessler przed kilku laty. Plakaty z prowadzącą "Kuchenne rewolucje" widoczne są praktycznie z każdego miejsca w lokalu.
Posiłki są bardzo smaczne - szczególnie dania na bazie karkówki oraz kaczka na modrej kapuście. Jedzenie pojawia się na stole już po mniej więcej 20 minutach. Okazuje się, że dokładnie takie same dania można zamówić w prowadzonej przez rodzinę Gesslerów restauracji w Warszawie. Tam jednak kosztują one cztery razy tyle.
La Nonna Siciliana w Toruniu
Jeśli zamierzacie spędzić długi weekend w Toruniu i lubicie włoską kuchnię, musicie odwiedzić restaurację La Nonna Siciliana. Na menu wytłoczona jest duża podobizna restauratorki - klienci nie mogą zapomnieć, że lokal przeszedł rewolucje w programie TVN.
Specjałami restauracji są bruschetta. Wiele osób twierdzi, że podobną można zjeść w Rzymie. Spaghetti aglio e olio również nie zawiedzie fanów kuchni włoskiej. Porcje są spore - można się najeść. Ceny nie były również wygórowane - za przystawkę, makaron i wodę można zapłacić mniej więcej 40 zł.