Artur Moroz zastąpił w TVP Roberta Makłowicza. Słuszna zamiana?
W lipcu rusza nowy program kulinarny TVP "Polski grill", który poprowadzi Artur Moroz. Gościem pierwszego odcinka będzie gwiazdor disco polo, Sławomir Świerzyński.
30.06.2017 | aktual.: 30.06.2017 14:58
Po burzliwym rozstaniu z TVP Makłowicz nie narzekał na brak propozycji. Zaledwie dwa i pół miesiąca po zakończeniu przygody z poprzednim pracodawcą, pojawiły się pierwsze doniesienia o szykującym się powrocie kucharza na mały ekran. Szczegóły nie były wówczas znane, a Makłowicz potwierdził tylko, że znany i lubiany format kulinarnego programu pozostanie niezmieniony, nowością natomiast będzie jego nazwa. Tajemnicą owiana jest także stacja telewizyjna, z którą postanowił współpracować mistrz sztuki kulinarnej. Jedno jest jednak pewne: już wkrótce ulubieniec widzów znów zagości na antenie.
Telewizja Polska również długo nie płakała po telewizyjnym rozstaniu z Makłowiczem. Okazało się, że już znalazła następcę - Artura Moroza. Restaurator został prowadzącym 9-odcinkowego programu "Polski grill". Jaka sama nazwa produkcji wskazuje, autor będzie podróżował po Polsce i pokazywał, jakie kulinarne pyszności można wyczarować podczas grillowania. W trakcie, gdy będzie podawał przepisy m.in. na śledzie w liściach chrzanu z kwiatem kopru, cielęcinę z cytryną i szałwią, czy gęsie wątróbki w boczku, będzie również opowiadał o historii miejsc, w których przyszło mu gotować.
Moroz nie będzie jednak sam. W każdym odcinku pojawią się zaproszeni goście. W pierwszej odsłonie w Płocku (emisja 1 lipca br.) widzowie zobaczą Sławomira Świerzyńskiego wraz z zespołem Bayer Full. W drugim odcinku akcja programu przeniesie się nad morze. Grillować będą Sylwia Gruchała i Rudi Schubert. W kolejnym swoje umiejętności kulinarne zaprezentują Ewa Kuryło i Piotr Pręgowski, a ekipa przeniesie się do Torunia i Ciechocinka. "Polski grill" będzie emitowany w TVP1 w każdą sobotę o godz. 17:30.
Artur Moroz jest absolwentem SGGW (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji). Przez trzy lata pracował w restauracjach w Londynie. Gdy skończył 23 lata, został najmłodszym szefem kuchni restauracji "Dom Restauracyjny Gessler" w Warszawie. Był jednym z 12 najlepszych kucharzy polskich, których przepisy promowały polską kuchnię podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej. Od kilkunastu lat jest właścicielem restauracji "Bulaj" w Sopocie. Znany jest z kreowania i promowania wizerunku rodzimej kuchni poza granicami Polski.
Zobacz także: Robert Makłowicz: "Czy Jacek Kurski będzie tam śpiewał? No jeśli potrafi to fantastycznie!"
Zobacz także
Tu pobierzesz za darmo aplikację Program TV:
src="https://d.wpimg.pl/1031600158-1003293454/aplikacja.png"/> src="https://d.wpimg.pl/457701298--1013396447/aplikacja.png"/>