"Takiego dna jeszcze nie było". Magda Gessler z pomocą dziecinnej Alinie

"Kuchenne rewolucje" zawitały do Kwidzyna, gdzie 29-letnia Alina Szafran była właścicielką restauracji "Szafran". Niestety to miejsce miało niewiele wspólnego z tą przyprawą. Fatalne jedzenie, brak kompetencji, niezdecydowanie i zbytnia pobłażliwość doprowadziły Alinę do zguby. Czy Magdzie Gessler udało się naprawić ten dramat?

"Kuchenne rewolucje"
Źródło zdjęć: © TVN - stopklatki

- Otwierając restaurację, totalnie nie potrafiłam gotować. Na początku, jak nie miałam kucharza, to zaczęłam sama gotować. Ludzie przestali do nas przychodzić - mówi właścicielka

- Jak przyszła tu pierwszy dzień, to byłam przerażona, co oni tu robią - powiedziała kucharka Ania.

Kuchnia u nas jest różna. A koszt wyprodukowania potrawy jest u nas większy niż cena w karcie - żaliła się Alina, która nie radziła sobie z zarabianiem pieniędzy - Bardzo się przejmuję opinią ludzi. Wynika to z niskiej samooceny.

Właścicielka spędzała sporo czasu, czytając recenzje w internecie i dbając o dobro pracowników - Ogólnie jest bardzo ciężka sytuacja na rynku z pracownikami. Boję się ich w jakikolwiek sposób urazić, więc wolę sama coś zrobić, żeby oni przypadkiem może się nie przepracowali.

Oprócz tego, że pracownicy nie musieli się przemęczać, mogli swobodnie zajadać się przygotowywanymi potrawami - Mamy taki open bar.

Magda Gessler po wejściu do lokalu przeżyła rozczarowanie - Od Sasa do lasa - podsumowała menu - To zbiorowisko różnych dań, trochę fast foodowych. To najgłupsza karta.

Na stole wylądowały pierwsze potrawy. Żurek okazał się klapą - Podniebienie ma inne pani Gessler niż my - stwierdził kucharz. Na drugi ogień poszło calzone - Mrożony szpinak, kawałki zdechłego kurczaka. Mdłe, suche, niedobre.

Kolejnego dnia Magda spotkała się z właścicielką. Kobieta przyznała, że nie smakowała nigdy szafranu. Alina przyznała się, że nie lubi gotować i nie zastanowiła się do końca nad powodem otwarcia restauracji - Chcę gościć ludzi i żeby oni byli zadowoleni, ja chyba nie muszę. Jak gość zamawia placka, to tak na dobrą sprawę ja stawiam - W końcu zaczęła płakać.

- Pani jest rozkojarzona, psychicznie rozedrgana, daje się robić na prawo i na lewo i chyba lubi to.

Magda Gessler wzięła się za przegląd garnków i patelni. Zaczęła nimi rzucać o podłogę - Wszystko do wyrzucenia. Jak można dawać ludziom zwęglone?! To czysty węgiel rakotwórczy! - krzyczała na obsługę, nie przerywając rzucania patelniami. Zawartość lodówki również poszła w ruch - To śmierdzi gó..em!

Gessler zaprosiła na rozmowę cały zespół - Nie jest źle… Jest bardzo źle - stwierdziła restauratorka. Kelnerka opowiedziała, co jej leży na sercu - Jak przyjedzie towar nie ten, który zamówiła, to ona go bierze, nie zwraca im uwagi. I rozdaje za dużo. To że my tutaj pracujemy po 12 godzin, nie znaczy, że mamy jeść trzy obiady dziennie, popić napojem, za który ona płaci niemałe pieniądze i jeszcze wynieść do domu… Na to szefowa pozwala.

Magda wiedziała, że restauracja potrzebuje menadżera, dlatego zaproponowała awans kelnerce Anecie.

- To jest przerażające, że ludzie z takim brakiem wiedzy, mają odwagę karmić innych ludzi - podsumowała kolejny dzień. Aneta przemyślała sprawę awansu. Powiedziała, że nie podejmie się zadania, już ma nową pracę, a wczorajszy entuzjazm był niepotrzebny. Magda Gessler zdenerwowała się i wyprosiła kelnerkę z sali. Alina nie była zachwycona

- Takiego dna jeszcze nie było. Tu jest bardzo źle - powiedziała Magda - Brak podstawowej wiedzy. Ktoś musi mieć chociaż zdolności przywódcze. Alina nie ma - Po tych słowach ostro skrytykowała Alinę: - Zacznij w końcu myśleć jak dorosła osoba. Bierzesz się za knajpę, myślisz jak dziecko. Znajdź menadżera, który ma jakiś instynkt samozachowawczy!

Restauracja zmieniła nazwę na "Soczyste pieczyste", a zespół zabrał się za edukację i integrację. Na zewnątrz stanął grill, a w kuchni rozpoczęły się prace nad kolacją. Na gości czekały dobrze wypieczone kiełbaski i niebywały, słoneczny wystrój. Zachwytom nie było końca.

Magda Gessler powróciła po czterech tygodniach. Od razu zauważyła, że brakuje grilla - Nie dogadałam się z tym grillem - stwierdziła Alina.

Mimo to restauratorka była zachwycona kuchnią - Nie ma takiej kuchni, przynajmniej w obrębie 50 km, która byłaby lepsza od twojej - Nigdy wcześniej Gessler nie rozpływała się tak bardzo z dumy i radości.

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta