"Pyszne Peru": Magda Gessler odwiedziła najuboższe regiony Peru
16.09.2016 18:20, aktual.: 16.09.2016 18:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Magda Gessler jest oczarowana Peru. Zachwyciło ją rękodzieło oraz miejscowa kuchnia, o której opowie w filmie "Pyszne Peru". W rozmowie z Newseria Lifestyle swierdziła również, że jej podróż była trudna i pozbawiona luksusów, bowiem razem z ekipą TVN Style odwiedziła najuboższe regiony kraju.
Magda Gessler odwiedziła Peru wiosną tego roku. Razem z ekipą TVN Style kręciła tam film "Pyszne Peru”, w którym pokazała, jak przygotować lokalne potrawy, przedstawiła charakterystykę peruwiańskiej kuchni, będącej mieszanką andyjskich i amazońskich tradycji kulinarnych oraz smaków wybrzeży Pacyfiku, odwiedziła też miejscowe targi żywności. Restauratorka twierdzi, że kuchnia peruwiańska jest jedną z najlepszych na świecie i obecnie cieszy się większą popularnością niż kuchnia japońska.
Gwiazda TVN twierdzi, że wyprawa do Peru była również dość trudna. Ekipa telewizyjna odwiedziła najuboższe regiony kraju, podróżowała więc bez luksusów i żywiła się tym, co na co dzień jedzą Peruwiańczycy. Podstawowym daniem w jadłospisie Gessler było zatem ceviche, czyli ryba z sokiem z limonki.
- To były najuboższe miejsca, najskromniejsze. Tam nie było luksusu, tam było "jadło codzienności", to, co jedzą Peruwiańczycy na co dzień - ceviche, czyli ryby, które są gotowane z sokiem z dzikiej limonki. One są najlepsze i nigdy nie szkodzą, mimo że są surowe, to jest cud. To jest zasługa chili, cebuli, kolendry i tego, że jest tam dostęp do bardzo świeżej ryby - powiedziała Magda Gessler w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zobaczcie powyższe wideo.