"Kuchenne rewolucje". Magda Gessler rzuciła talerzem i wyszła z restauracji. "Ohydne, wymemłane, oszukaństwo okropne"

Magda Gessler wraz z ekipą "Kuchennych rewolucji" z impetem wkroczyła do kolejnego upadającego lokalu. Tym razem na warsztat wzięła Kulinarną Warszawkę w Kępnie. Problemy zaczęły się już na wejściu - Dawno nie było tak, że na widok i zapach jedzenia musiałam wiać - grzmiała kulinarna ekspertka.

W ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler ratowała Kulinarną Warszawkę w KępnieW ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler ratowała Kulinarną Warszawkę w Kępnie
Źródło zdjęć: © Kadry z programu

W finałowym odcinku 25. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler zawitała do Kępna. To właśnie tam restaurację Kulinarna Warszawka prowadzi 46-letnia Elżbieta. Kobieta od 20 lat związana jest z gastronomią, jednak dopiero półtora roku temu postanowiła spełnić marzenie o własnym biznesie. Niestety, okazało się, że nie wystarczy lubić gotować, aby lokal zaczął na siebie zarabiać. Pani Elżbieta boleśnie się o tym przekonała. Jak sama przyznała, w kuchni korzysta z najtańszych produktów i dumnie tytułuje się mianem "królowej promocji". I choć rzeczywiście obniżyła koszty prowadzenia lokalu do minimum, to zamiast zarabiać, dopłaca do restauracji, którą potencjalni klienci omijają szerokim łukiem. Według właścicielki w tej sytuacji ostatnią deską ratunku była Magda Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler zapisuje kolejne karty swojej autobiografii: "Robiłam menu dla przeróżnych królowych"

Kuchenne rewolucje - Magda Gessler degustuje dania

Kulinarna ekspertka tradycyjnie rozpoczęła inspekcję od zamówienia kilku dań. Zanim jednak doszło do degustacji, gwiazda TVN przyjrzała się wnętrzu lokalu, w którym przyjdzie jej spędzić kilka dni. Cóż, wnioski nie napawały optymizmem. - Czysto nie jest, kąty brudne, z telewizora kapie tłuszcz. Ogólnie jest tu ohydnie - oceniła.

Po chwili na jej stole pojawił się zamówiony rosół, który też nie zrobił na restauratorce najlepszego wrażenia. - Dlaczego on jest taki żółty? Co tam jest dodane? Nie jemy, bo nam jelita zgniją - zawyrokowała, nie biorąc do ust choćby łyżeczki zupy. Później było tylko gorzej. Gdy przed Gessler pojawił się talerz z kotletem schabowym, ziemniakami i surówką, nie kryła zdziwienia.

Magda Gessler nie była zachwycona smakiem zaserwowanych dań
Magda Gessler nie była zachwycona smakiem zaserwowanych dań © Kadr z programu

- Komuno, wróć. Panierka jak kluski. Nie widziałam jeszcze takiego schabowego, z którego tak bardzo schodzi panierka. Jest twardy, mięso nie jest rozbite. Paniom nawet tego nie chce się robić. Ziemniaki masełka nie widziały. A surówka? Woda z cukrem i octem. Nie będę tego próbować, bo jest to nieapetyczne, ohydne, wymemłane i wymoczone - orzekła, po czym cisnęła talerzami o ziemię. - Ja stąd spier...lam, to jest oszukaństwo okropne, dosyć tego, ja wychodzę! Przykro mi, ale to nie jest do zaakceptowania. W takich prostych daniach tak oszukiwać biednych ludzi, chamstwo! Dawno nie było tak, że na widok i zapach jedzenia musiałam wiać. I jeszcze cuchnę - rzuciła na wyjściu.

Kuchenne rewolucje - test białej rękawiczki w kuchni

Mimo odgrażania Gessler wróciła kolejnego dnia do restauracji. Swoją wizytę od razu rozpoczęła od rozmowy z panią Elżbietą. Wyjaśniła zdziwionej właścicielce, że od tego, gdzie zaopatruje się w produkty, zależy połowa sukcesu w kuchni. No właśnie, a propos kuchni. Jak można się było spodziewać, pomieszczenie nie przeszło kontroli czystości i testu białej rękawiczki w wykonaniu gwiazdy TVN.

- Co my w ogóle mamy gadać? Jest brudno jak cholera. Wszędzie, wszędzie! Ile lat się tu nie sprzątało? (...) To wszystko jest syf! - krzyczała, co rusz pokazując kolejne brudne miejsca.

Brud w restauracyjnej kuchni
Brud w restauracyjnej kuchni © Kadr z programu

Krytyka nie spodobała się właścicielce.

- Pani Magda zawsze musi mieć rację i koniec. No niefajnie robi, bo mam wrażenie, że nie wiedziała, czego się czepić, to się tego uczepiła. Dla mnie to nie jest syf. Więc trochę też podejścia ludzkiego do człowieka, a nie syf, syf, syf! Nic innego nie słyszę, tylko syf - irytowała się.

Kuchenne rewolucje - zmiany

W końcu przyszedł czas na właściwą rewolucję i ogromną metamorfozę restauracji. Po serii motywujących rozmów z ekipą Gessler ogłosiła zmiany. Na pierwszy ogień poszła nazwa lokalu. Kulinarna Warszawka to dziś Sztuka Na Raz. Później stworzono nowe menu i zaplanowano wystrój wnętrza.

Właścicielka restauracji Kulinarna Warszawka
Właścicielka restauracji Kulinarna Warszawka © Kadr z programu

- W waszym garnku musi się pojawić prawdziwy rosół. Będziemy go podawać w wazie, każdy będzie sobie lał tego rosołu, ile chce. Do tego makaron domowy, robiony przez was, dobre mięso, z którego zrobimy sztukę mięsa, dwa sosy: cebulowy i chrzanowy albo musztardowy, ziemniaki, warzywa z rosołu. Na deser będą naleśniki z powidłami i kompot ze śliwek - ogłosiła Gessler.

Przygotowana wspólnymi siłami kolacja pod okiem ekspertki okazała się strzałem w dziesiątkę. Jednak prawdziwy test miał dopiero nadejść.

Kuchenne rewolucje - Magda Gessler wróciła do restauracji

Po czterech tygodniach Gessler ponownie zjawiła się w restauracji Elżbiety. Od razu przeszła do rzeczy i zamówiła rosół wołowy, sztukę mięsa i kanapki, które podawane są jako przystawka. Ku swojemu zaskoczeniu, jej kubki smakowe zwariowały ze szczęścia.

- Rosół bardzo udany. Przepyszny, czuć dobry domowy makaron, fenomenalny wywar. Widać, że niczego nie oszczędzasz. Samo mięso jest wybitne, puree też. (...) Tutaj można zjeść prawdziwy, smaczny domowy obiad - podsumowała zadowolona Magda Gessler.

Ekipa restauracji Kulinarna Warszawka
Ekipa restauracji Kulinarna Warszawka © Kadr z programu

W najnowszym odcinku podcastu "Clickbait" zachwycamy się "The Office", krytykujemy "The Crown", rozgryzamy "The Bear", wspominamy "Barry’ego" i patrzymy przez palce na "Na zachodzie bez zmian". Możesz nas słuchać na Spotify, w Google Podcasts, Open FM oraz aplikacji Podcasty na iPhonach i iPadach.

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta