Kolejne odwołanie w TVP. Człowiek Kurskiego stracił stanowisko

Jacek Kurski został odwołany w poniedziałek, we wtorek los byłego prezesa podzielił jego bliski współpracownik Paweł Gajewski
Źródło zdjęć: © AKPA | AKPA

07.09.2022 08:03, aktual.: 07.09.2022 11:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mateusz Matyszkowicz, nowy prezes TVP, odwołał we wtorek Pawła Gajewskiego, bliskiego współpracownika Jacka Kurskiego. Według informacji jednego z branżowych portali, to nie ostatnia taka decyzja nowego szefa Telewizji Polskiej.

O kolejnych personalnych zmianach w TVP donosi portal Wirtualnemedia.pl. Stanowisko szefa TVP3 stracił we wtorek Paweł Gajewski, który z Kurskim zna się z Solidarnej Polski (Gajewski był szefem młodzieżówki i asystentem byłego prezesa TVP). To właśnie w strukturach politycznego ugrupowania Ziobry odwołany szef regionalnej telewizji robił karierę, zanim Jacek Kurski ściągnął go do publicznej telewizji w 2016 roku.

Paweł Gajewski - wówczas 24-latek, bez wyższego wykształcenia - zaczynał jako wicedyrektor w biurze spraw korporacyjnych TVP. W kolejnych latach błyskawicznie awansował. W 2018 został wiceszefem TAI do spraw operacyjnych, kilka miesięcy później został zastępcą dyrektora TAI, któremu powierzono los inwestycji i finansów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gajewski, który w 2019 roku zdał maturę, zajmował się też w TVP organizacją debat wyborczych czy produkcją filmów dokumentalnych. W maju został redaktorem naczelnym regionalnej TVP3. Błyskawiczną karierę dawnego działacza Solidarnej Polski w TVP - póki co - wstrzymała decyzja Mateusza Matyszkiewicza. Jak jednak ustaliły wirtualnemedia.pl, Gajewski najpewniej pozostanie w TVP. Nie wiadomo tylko, w jakiej roli.

Źródło portalu podkreśla, że "to pierwsza personalna decyzja nowego prezesa tej wagi, ale na pewno nie ostatnia". Przypomnijmy, że w poniedziałek RMN odwołała z funkcji prezesa TVP Jacka Kurskiego, powołując na jego miejsce Mateusza Matyszkiewicza. Choć były już prezes zapewnił na Twitterze, że decyzja była z nim konsultowana, okoliczności odwołania wskazują na coś zupełnie innego.

W najnowszym odcinku podcastu WP Kultura narzekamy na: pierwszy odcinek "Rodu Smoka", "Kolejne 365 dni" oraz Brada Pitta, wieszcząc jego upadek. "Clickbait. Podcast o popkulturze" dostępny jest na Spotify, w Google Podcasts oraz aplikacji Podcasty na iPhonach i iPadach.

Źródło artykułu:WP Teleshow
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (62)