"Top Chef. Gwiazdy od kuchni": Najobrzydliwsze dania, które zjadły gwiazdy. Wiemy, co to było!
20.09.2016 16:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uczestnicy programu „Top Chef.Gwiazdy od kuchni” zdradzili, jakie najdziwniejsze potrawy mieli okazję zjeść w swoim życiu. Sprawdźcie, co powiedzieli: Maserak, Sokołowska, Kalicińska i inni.
Dalekie podróże często skłaniają do próbowania specjałów różnych kuchni. Jednak nie zawsze to, co bywa rarytasem w danym kraju, smakuje także osobom z innych kultur. Na własnej skórze przekonali się o tym uczestnicy kulinarnego show Polsatu „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”.
- Najdziwniejszą potrawą, jaką zjadłam, były smażone świerszcze. Było w stanie Chiapas w Meksyku. Moja degustacja skończyła się na jednym świerszczu i postanowieniu niejedzenia niczego do końca wyjazdu – zdradziła Anita Sokołowska.
To nie była jedyna dziwna potrawa, której aktorka miała okazję spróbować.
- W czasie ramadanu w Syrii napiłam się napoju z lukrecji, który wspomaga trawienie - wypiłam tego taką ilość, że przez 2 dni leżałam w dreszczach w łóżku – wyznała aktorka.
Kulinarnych przygód nie zabrakło także podczas podróży Bartosza Kurka, dziennikarza Polsat News.
- Zjadłem kiedyś węża w Wietnamie. Zaczyna się od podania jeszcze bijącego serca zalanego wódką ryżową, a potem napięcie rośnie. Zjada się całego węża, z którego przygotowywano przy mnie wszystkie potrawy – wyjaśnia Kurek.
W Azji najdziwniejszych potraw próbowali także inni uczestnicy „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”.
- Była to żaba z grilla – mówi Wróżbita Maciej Skrzątek.
- _Korea Południowa. Była to „zupa dnia następnego" - czyli zupa na kaca z gotowanym skrzepem świńskiej krwi _– zdradza pisarka Małgorzata Kalicińska.
- Będąc w Chinach miałem okazję spróbować fugu, najbardziej trującej ryby świata. Jeśli jest źle przyrządzona lub nieświeża, prowadzi do paraliżu, a nawet śmierci, ale na szczęście przeżyłem to starcie – zdradza tancerz Rafał Maserak.
Zaskakujących dań nie brakuje także w Europie.
- Był to ser z robakami, ale nie wiem jaka jest jego oryginalna nazwa. Zostałam nim poczęstowana w czasie podróży po Sardynii – zdradza Beata Oleszek z zespołu Jarzębina.
Czy w nowym odcinku programu „Top Chef. Gwiazdy od kuchni” uczestnicy będą musieli zmierzyć się z równie zaskakującymi składnikami? Przekonamy się już w najbliższą środę o godzinie 20.40 w Polsacie. Aktualny program telewizyjny możecie sprawdzić tutaj..