Robert Makłowicz zaskakuje wyznaniem: "Nie ma czegoś takiego jak kuchnia patriotyczna czy kuchnia polska"

Robert Makłowicz jest jednym z najbardziej uznanych kucharzy w Polsce. Postanowiliśmy go zapytać o to, czy jego zdaniem istnieje coś takiego jak "kuchnia patriotyczna". Co nam powiedział?

Robert Makłowicz
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Patrycja Ceglińska-Włodarczyk

Schabowy i pierogi to bez wątpienia dwa dania, które kojarzą się wszystkim Polakom z naszym krajem. Mało kto wyobraża sobie święta bez bigosu, karpia, a od niedawna numerem jeden w warzywniaku jest jarmuż. Wszystkie portale, najsławniejsze w kraju trenerki i znawcy od zdrowego odżywiania przekonują, że ta zielona roślina ma zbawienne właściwości dla naszego organizmu. Dodatkowo 11 listopada zadebiutowała w sieci tzw. dieta patriotyczna. Pomysłodawcy przekonują do tego, że polskie produkty są najlepsze i nie warto wydawać pieniędzy na awokado czy inne egzotyczne owoce i warzywa.

- Dzisiejsze nowoczesne pokolenie jest przesadnie nastawione na dietetyczne mody. Zajadanie się tropikalnym awokado, meksykańskim zbożem czy japońskimi wodorostami za 500zł za kg, zostało nakręcone przez marketing żywieniowy.* Dziesiątki polskich produktów posiada podobne lub dużo lepsze właściwości odżywcze, niestety wyparte są one przez zagraniczne zamienniki, które trzeba sprzedać w środkowo-wschodnim kraju. Proponujemy diety bazujące w większości na polskich, naszych, zdrowych produktach. *Chcemy udowodnić, że można robić formę jedząc polskie ziemniaki, polskie sezonowe warzywa i polskie mięso - czytamy na stronie dietapatriotyczna.pl.

Skontaktowaliśmy się z Robertem Makłowiczem, aby porozmawiać o kuchni, naszej polskiej, żeby było choć trochę patriotycznie. Czy zdaniem kulinarnego guru istnieje w ogóle coś takiego jak "kuchnia patriotyczna"?

- Nie ma czegoś takiego jak kuchnia patriotyczna. Ba! Nie ma czegoś takiego jak kuchnia polska. Każde sformułowanie o kuchni narodowej jest pewnego rodzaju uproszczeniem, ponieważ każda kuchnia narodowa jest tylko i wyłącznie zbiorem kuchni regionalnych. Na przykład mówimy "kuchnia francuska”, chociaż do tego worka wkładamy potrawy z różnych stref klimatycznych, bo co innego je się nad Morzem Śródziemnym, a co innego je się na północy Francji. W Polsce mamy kuchnię kaszubską, podhalańską, wielkopolską, podlaską itd. Tylko zbiór tych wszystkich kuchni to jest coś, co umownie nazywamy kuchnią polską. Choć większość ludzi uważa schabowego i pierogi za kuchnię polską.

Makłowicz dość sceptycznie podchodzi też do określania kotleta schabowego dobrem narodowym i nazywania go potrawą kuchni polskiej.

- Przepraszam, ale czy schabowy to jest w ogóle polski wynalazek? Przecież nie. Jest to uboższy krewny sznycla po wiedeńsku. Nie my wymyśliiśmy rozbijania mięsa tłuczkiem, panierowania i smażenia. *To jest receptura z Bizancjum, następnie w Mediolanie robiono Costoletta alla milanese. Potem marszałek Radecki przywiózł przepis na coś takiego do Wiednia i tam zaczęto nazywać to sznyclem. Ten oryginalny jest z cielęciny, a tańszy jest z wieprzowiny. To, że tak się ludziom kojarzy, to ja nie mam na to wpływu. Określenie "kuchnia patriotyczna” jest jakimś nonsensem.*

Ostatnio w różnego rodzaju przepisach dla fit freaków nieustannie pojawia się jarmuż. Coraz popularniejsze są też chipsy z jarmużu, które mają dużo mniej kalorii niż te z ziemniaków. Szczególnie poleca je m.in. Anna Lewandowska. Makłowicz podkreśla, że w czasach PRL-u był to jeden z najppularniejszych produktów, który potem został zapomniany.

- 10 lat temu nikt nie jadł jarmużu, a ja pamiętam, jak on był substytutem wystaw w sklepach mięsnych w czasach PRL-u. On leżał i nie więdł. Mięsa nie było, ale był jarmuż.

Dlaczego zatem znowu wrócił do łask?

- Ludzie zrozumieli, że kuchnia lokalna stanowi element turystyki. Jest oczywiście grupa ludzi, która gdzie nie pojedzie będzie zamawiać pizzę i kurczaka pieczonego. Ale jest cała grupa ludzi, która jak jedzie do Poznania, to chce zjeść kaczkę lub czerninę, a jak jedzie na Lubelszczyznę, to chce zjeść cebularza.

Od kilku lat nasila się trend na spędzanie świąt za granicą. Czy zdaniem Makłowicza zmieni się też sposób obchodzenia świąt i w przyszłości nie uświadczymy na wigilijnym stole np. karpia.

- Post wigilijny jest wyłącznie zwyczajowy, a nie powodowany regułami religijnymi. Z karpiem to jest dziwna rzecz, bo prawie nikt go nie lubi, ale wszyscy w Wigilię go jedzą. On zaraz po świętach znika z naszego menu. To jest wynik tego, że my karpia nie umiemy dobrze przygotować. Kiedyś na wigilijnym stole były też inne ryby słodkowodne, ale one zniknęły, bo w PRL-u tylko karp był dostępny. Wigilia to jest taki pomost wyciągnięty w stronę przeszłości, w stronę naszych przodków. Ja nie eksperymentuję w Wigilię.

Na koniec Robert Makłowicz apeluje:

- Nie szukajmy na siłę takich absurdów, jak kuchnia patriotyczna, bo co to miałoby być?* To jest doszukiwanie się w jedzeniu patriotyzmu, czy też nacjonalizmu, a to fatalne uczucie. Nacjonalizm mówi przecież, że z definicji jesteśmy lepsi, bo to jesteśmy my.* To jest pojęcie z gruntu fałszywe. Raczej bym szukał lokalności, a nie patriotycznych potraw na siłę.

Czy dla was schabowy też stanowi kwintesencję polskiej kuchni? A może zgadzacie się z Robertem Makłowiczem?

Źródło artykułu: WP Teleshow

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta