Rozrywka"Kuchenne rewolucje": to był najbardziej płaczliwy odcinek sezonu! Niewiarygodne, że właściciel miał opinię mafioza. Gessler zamieniła "Przedzamcze" w "Dom Sztum"

"Kuchenne rewolucje": to był najbardziej płaczliwy odcinek sezonu! Niewiarygodne, że właściciel miał opinię mafioza. Gessler zamieniła "Przedzamcze" w "Dom Sztum"

42-letni Zbyszek "Przedzamcze" otworzył 7 lat wcześniej z ówczesną żoną. Szybko się okazało, że to wymarzone "dziecko" nie zarabia na siebie. Właściciele nie radzili sobie ze stresem związanym z prowadzeniem biznesu, nie dogadywali się. Ich małżeństwo się rozpadło.

"Kuchenne rewolucje": to był najbardziej płaczliwy odcinek sezonu! Niewiarygodne, że właściciel miał opinię mafioza. Gessler zamieniła "Przedzamcze" w "Dom Sztum"
Źródło zdjęć: © kadr z programu

30.03.2017 | aktual.: 25.05.2017 12:09

- Porwałem się z motyką na księżyc. Otworzyłem gastronomię, nie mając pojęcia, w co się ładuję - wyznał mężczyzna. Po decyzji o rozpoczęciu własnego interesu jego życie wywróciło się do góry nogami, a kłopoty zamiast połączyć małżonków, podzieliły ich. Po rozwodzie ze Zbyszkiem zostały dwie córki. Niestety, nie obyło się bez plotek - eks zrobiła z niego mafioza i tyrana. Choć obecni pracownicy mieli inne zdanie o szefie, pomówieniom nie było końca.

*Właściciel nie radził sobie, a jego podwładni działali na jego niekorzyść - Zbyszek przyłapywał pracowników na kradzieżach. *Jak stwierdziła szefowa kuchni Gosia, była załoga ciągnęła szefa na dno, działy się dziwne rzeczy. Zbyszek odmawiał sobie przyjemności, by finansować restaurację, jednak problemom nie było końca. Czy zła sława i kiepska, niegodna zaufania ekipa pracowników to jedyne bolączki właściciela?

Gessler po przestąpieniu progu zobaczyła olbrzymią salę z wystrojem modnym przed laty, kiczowatym i nieciekawym. Od żółtobeżowych ścian gorsze były jedynie dania – nie tyle chodziło o smak, co fakt, że były przede wszystkim mrożone. Zbyszek ze łzami w oczach tłumaczył, że jedzenie robione jest na bieżąco, jest świeże, a mrożonki stanowią zaledwie jego ułamek.

Obraz
© kadr z programu

- Masakra! - stwierdziła Magda Gessler, próbując kolejnych dań. - Striptiz wieprzowy bez żadnej przyprawy nie jest najsmaczniejszy, a to jest takie knurowa-niejadalno-świniowate, a tu jest po prostu legumina wieprzowa. Dziękuję bardzo - restauratorka oceniła jedną z potraw. Właściciel okazał się niezwykle emocjonalny - nerwowo oczekiwał na wyrok gwiazdy TVN-u. - Ciężko mi jest z tym wszystkim - potężny facet nie mógł opanować płaczu. Choć Gessler jeszcze nie zdążyła nawet opuścić lokalu, mężczyzna całkiem się rozkleił. Miał powody. - Restauracja jest kompletnie niespójna, karta nie pasuje do wnętrza, dania są kompletnie przypadkowe, a właściciel wygląda na bardzo zagubionego - podsumowała gwiazda TVN-u.

Okazało się, że jeszcze rok wcześniej było znacznie gorzej - Zbyszek był bankrutem, ale dzięki ciężkiej pracy i determinacji udało mu się zmienić beznadziejną sytuację. Problem w tym, że nauczony przykrymi doświadczeniami nowym pracownikom kompletnie nie ufał. - Dokąd ty nie zbudujesz w sobie zaufania do świata i nie wybierzesz sobie zespołu, z którym lubisz pracować, praktycznie to nie jest możliwe, żeby ta restauracja istniała - powiedziała Gessler. I postanowiła sprawdzić, czy problemem sztumskiego lokalu nie jest przypadkiem zaniedbane zaplecze.
Kuchnia okazała się czysta, ale w chłodziarkach zgromadzono mnóstwo mrożonek, które, na dodatek, były źle przechowywane. Szef za radą Gessler postanowił oddać je załodze. Jedna z kucharek, Danusia, sprzeciwiła się, wykłócała zupełnie niepotrzebnie - nikt przecież nie chciał mrożonek wyrzucać, przynajmniej nie w tym odcinku "Kuchennych rewolucji".

Obraz
© kadr z programu

Jaki plan dla "Przedzamcza" miała Gessler? Na początek ustalić zakres obowiązków dla całej załogi, odciążyć Zbyszka, zbudować sprawnie działający zespół. Restauratorka prosiła o szacunek dla szefa, który nie cieszył się „na mieście” dobrą opinią. Co do samego lokalu, restauracja ma być świeża, jasna. "Dom Sztum" ma mieć nowe, domowe menu - bułka z wątrobianką i ogórkiem kiszonym, krem z buraków, bitki.

Pomysły trafiły na podatny grunt. Pracownicy mocno się zaangażowali, w kuchni dawali z siebie wszystko. Pozytywny, domowy nastrój zepsuł Zbyszek, który naskoczył na jednego z nich. Za takie zachowanie nie mógł liczyć na wyrozumiałość Gessler, która przyznała, że dostaje koszmarne SMS-y od byłych pracowników, którzy bardzo źle oceniali byłego szefa. - Sam siebie nie szanujesz i dlatego nie szanujesz innych ludzi - powiedziała Gessler. - Każdy pracuje na swoje imię całe życie. Zbyszek był zawiedziony, twierdził, że opinie są dla niego krzywdzące. W ramach „wybielania” przeszedł się ulicami Sztumu, rozdał mieszkańcom czerwone róże i zaprosił do odwiedzania swojej restauracji. Zadziałało?

Obraz
© kadr z programu

Goście przybyli tłumnie, a zła sława właściciela nikogo nie odstraszyła. *Wszyscy byli zachwyceni wątrobianką, bitkami w ciemnym, grzybowym sosie. - Zrozumiałem, że muszę się wziąć za siebie przede wszystkim. Jak się wezmę za siebie, to wtedy automatycznie ma szansę przetrwać ta restauracja - *Zbyszek pojął, co pragnęła przekazać mu Gessler.
- Ta restauracja mnie zaskoczyła, odkryłam prawdziwy skarb, dwie młode kobiety, które rządzą kuchnią - jedna z nich wybitna, Małgosia. O skarb trzeba dbać, żeby go nie stracić - powiedziała gospodyni programu.
Sześć tygodni później restauracja wyglądała równie dobrze jak zaraz do rewolucji, a dania smakowały nie mniej niż podczas oficjalnej kolacji. Co prawda sos do bitek nie był idealny, ale inne potrawy wynagrodziły uchybienie utalentowanej 30-letniej szefowej kuchni.

- Dobra, kończymy - zdecydowała Gessler po przetestowaniu specjałów "Domu Sztum". - Muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Zbyszek dał radę, a Gosia go wspiera i jest jego dobrym duchem. Na koniec nie zabrakło przytulenia. Zbyszek na nie zasłużył.

Odwiedziliście dawne "Przedzamcze"? A może byliście w lokalu przed metamorfozą? Oglądaliście odcinek "Kuchennych rewolucji" ze Sztumu?

Obraz
© kadr z programu
Źródło artykułu:WP Teleshow
Magda Gesslertvnkuchenne rewolucje
Zobacz także
Komentarze (76)