Eurowizja 2022 bez Rosji? Zapadła decyzja

Europejska Unia Nadawców podjęła decyzję o wykluczeniu Rosji z tegorocznego konkursu Eurowizji. "Pozostajemy oddani ochronie wartości konkursu, który jednoczy publiczność, celebruje różnorodność poprzez muzykę i jednoczy Europę na jednej scenie".

Eurowizja 2022 bez Rosji? Zapadła decyzjaŹródło: Materiały prasowe
dir0t25

Po tym jak Putin podjął decyzję o zaatakowaniu Ukrainy, Ukraińcy apelują o wsparcie w każdy możliwy sposób. Zwrócili się nawet do fanów Eurowizji. Zaczęło się od hasztagu #EurovisionWithoutRussia, który w sieci zamieszczali fani konkursu. Później ukraiński nadawca wystosował oficjalny apel do Europejskiej Unii Nadawców (EBU).

W odpowiedzi EBU, będąca organizatorem konkursu, wystosowała komunikat. "Konkurs Piosenki Eurowizji to niepolityczne wydarzenie kulturalne, które jednoczy narody i celebruje różnorodność poprzez muzykę. Publiczni nadawcy EBU zarówno w Rosji, jak i na Ukrainie zobowiązali się do udziału w tegorocznym wydarzeniu w Turynie" – poinformowano, zapewniając, że członkowie organizacji, rzecz jasna, na bieżąco monitorują sytuację.

Jednak do apelu Ukrainy zaczęły przyłączać się kolejne kraje. Poparły go m.in. Szwecja, Dania, Norwegia i Holandia.

Teraz EBU zadecydowała o wykluczeniu Rosji z konkursu. Na Facebooku pojawiło się oświadczenie:

dir0t25

"Europejska Unia Nadawców (EBU) ogłosiła, że ​​żaden rosyjski zespół nie weźmie udziału w tegorocznym Konkursie Piosenki Eurowizji. Zarząd EBU podjął decyzję na podstawie dzisiejszej rekomendacji organu zarządzającego Konkursem Piosenki Eurowizji, Grupy Referencyjnej, w oparciu o regulamin imprezy i wartości EBU. Zalecenie Grupy Referencyjnej zostało również poparte przez Komitet ds. Telewizji EBU. Decyzja jest wyrazem obaw, że w świetle bezprecedensowego kryzysu na Ukrainie, uwzględnienie rosyjskiego zgłoszenia w tegorocznym Konkursie naraziłoby konkurencję na szwank. Przed podjęciem tej decyzji EBU poświęciła trochę czasu na przeprowadzenie szerokich konsultacji wśród swoich członków. EBU jest apolityczną organizacją członkowską zrzeszającą nadawców zaangażowanych w przestrzeganie wartości służby publicznej. Pozostajemy oddani ochronie wartości konkursu kulturalnego, który promuje międzynarodową wymianę i zrozumienie, jednoczy publiczność, celebruje różnorodność poprzez muzykę i jednoczy Europę na jednej scenie".

Sukcesy Polski na Eurowizji

W czwartek 24 lutego o godzinie 4 nad ranem prezydent Władimir Putin w telewizyjnym wystąpieniu dał wojskom rozkaz do wkroczenia na terytorium sąsiedniego państwa. Szczegółową relację można śledzić w aktualizowanym na żywo blogu WP Wiadomości.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP