Daria Ładocha wygadała się. Zdradziła tajny składnik zupy uwielbianej przez Polaków
Ekspertka kulinarna zdradziła tajny składnik, który dodaje do wielkanocnej potrawy, jaką jest żurek. Daria Ładocha w jednym z wywiadów podzieliła się większą liczbą patentów, które sprawią, że dania będą jeszcze smaczniejsze. Kluczem do sukcesu okazują się być przyprawy.
Ładocha zaistniała w świecie show-biznesu ładnych paręnaście lat temu. Obecnie prowadzi blogi kulinarne, gotuje na żywo w "Dzień Dobry TVN", jest też prowadzącą program "Azja Express". Nie można również zapomnieć, że jest autorką książek o tematyce kulinarnej. Sama nazywa się pasjonatką zdrowego stylu życia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Ładocha o potrawach wielkanocnych
42-latka w rozmowie z "Co za tydzień" opowiedziała o tym, jak u niej w domu wygląda Wielkanoc. Jak przyznała, sałatka jarzynowa to obowiązkowa potrawa, której nie może zabraknąć na stole. Przy okazji zdradziła, że dodaje do niej groszek, ogórka kiszonego i jabłko.
Jest natomiast danie, za którym nie przepada i jest nim żurek, który pojawia sie w okresie świąt w wielu polskich domach. Ładocha podzieliła się trikiem, jak tę tradycyjną zupę przyrządzić w inny sposób. Kluczem do sukcesu są przyprawy.
- Świeże zioła: rozmaryn do białej kiełbasy, wasabi do żurku, szparagi do sałatki jajecznej.
Z kolej babkę wielkanocną, która też uchodzi za świąteczny wypiek, spuentowała krótko: - Ja nie kumam babki wielkanocnej, bo nic nie ma w niej specjalnego. I mega dziwna jest pascha, ale z drugiej strony obłędna.
Jak wyglądają przygotowania do świąt w domu prezenterki?
Ładocha przyznała, że wyznaje zasadę dzielenia się obowiązkami wśród członków rodziny, jeśli chodzi o organizację świąt. Każdy z zaproszonych przychodzi z jakimś daniem czy wypiekiem.
- Dzielimy się obowiązkami rodzinnie: Laura ciasta, Bartek żurek, ja z dziewczynkami sałatka jarzynowa. Przygotowuję też jajka faszerowane, szakszukę i pastę z łososiem.
Daria Ładocha - autorka książek kulinarnych
Jednym z dzieł autorstwa Darii jest książka o kuchni tajskiej. 42-latka stworzyła też blog kulinarny OneMoreThai, na którym dzieli się z czytelnikami tajnikami tejże kuchni. Aby zgłębić swoją wiedzę, wybrała się w podróż po Tajlandii. Miała tam możliwość gotować pod okiem mistrzów kuchni tajskiej.
Dziennikarka może pochwalić się książką kulinarną "W mojej tajskiej kuchni", która jest pierwszą książką o tajskiej tematyce napisaną przez polskiego autora.
W 52. odcinku podcastu "Clickbait" rozwiązujemy "Problem trzech ciał" Netfliksa, zachwycamy się "Szogunem" na Disney+ i wspominamy najlepsze seriale 2023 roku nagrodzone na gali Top Seriale 2024. Znajdź nas na Spotify, Apple Podcasts, YouTube, w Audiotece czy Open FM. Możesz też posłuchać poniżej: