Wiemy, kim zostałby juror "Top Chef", gdyby nie był szefem kuchni!
Wojciech Modest Amaro dał się już poznać widzom Telewizji Polsat w kulinarnym show "Top Chef", gdzie jako przewodniczący jury ocenia pracę profesjonalnych kucharzy. Od 8 marca będzie również gospodarzem pierwszej polskiej edycji najsłynniejszego kulinarnego reality show na świecie - "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia".
Amaro to najbardziej uznany na świecie polski kucharz. W 2013 roku jego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza i jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin, przyznawaną przez legendarny francuski przewodnik. Atelier Amaro utrzymało gwiazdkę Michelin na 2014 r. Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria (Elbulli) czy Rene Redzepi (Noma). Laureat wielu międzynarodowych nagród. Gospodarz i uczestnik V edycji wydarzenia COOK IT RAW, elitarnego spotkania 12 największych szefów świata. W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir (Szef Przyszłości) za wybitny talent, a prezydent Akademii napisał: "...dla Wojtka - przyszłego Ferrana Adrii kuchni polskiej - z wyrazami podziwu Rafael Anson". Autor bestsellerowej książki "Kuchnia polska XXI wieku", za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości
kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw. W marcu 2011 roku najnowsza książka "Natura kuchni polskiej" zdobyła 4 miejsce na świecie w prestiżowym konkursie World CookBook Awards, a swoją rekomendację dla talentu Modesta zamieścił w niej sam Rene Redzepi, szef najlepszej restauracji świata Noma w Kopenhadze. Obecnie prowadzi własną restaurację Atelier Amaro, gdzie sięgając w głąb natury, odkrywa na nowo tajniki kuchni polskiej.
* "Top Chef" w każdą środę, o godz. 20.35. Premiera "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" 8 kwietnia, o godzinie 20:05, w Telewizji Polsat. Zapraszamy do oglądania!*