Wiemy, kim zostałby juror "Top Chef", gdyby nie był szefem kuchni!

Wiemy, kim zostałby juror "Top Chef", gdyby nie był szefem kuchni!
Źródło zdjęć: © POLSAT

25.03.2014 12:07, aktual.: 25.03.2014 15:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uprawia ten sport od dziecka. To jego druga pasja po gotowaniu. Jak tylko czas mu na to pozwala, to idzie na kort. Tą pasją zaraził również dwie córki, z którymi często gra. Zapisał się nawet do klubu tenisowego, gdzie ma swojego trenera.

Wojciech Modest Amaro dał się już poznać widzom Telewizji Polsat w kulinarnym show "Top Chef", gdzie jako przewodniczący jury ocenia pracę profesjonalnych kucharzy. Od 8 marca będzie również gospodarzem pierwszej polskiej edycji najsłynniejszego kulinarnego reality show na świecie - "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia".

Amaro to najbardziej uznany na świecie polski kucharz. W 2013 roku jego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza i jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin, przyznawaną przez legendarny francuski przewodnik. Atelier Amaro utrzymało gwiazdkę Michelin na 2014 r. Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria (Elbulli) czy Rene Redzepi (Noma). Laureat wielu międzynarodowych nagród. Gospodarz i uczestnik V edycji wydarzenia COOK IT RAW, elitarnego spotkania 12 największych szefów świata. W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir (Szef Przyszłości) za wybitny talent, a prezydent Akademii napisał: "...dla Wojtka - przyszłego Ferrana Adrii kuchni polskiej - z wyrazami podziwu Rafael Anson". Autor bestsellerowej książki "Kuchnia polska XXI wieku", za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości
kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw. W marcu 2011 roku najnowsza książka "Natura kuchni polskiej" zdobyła 4 miejsce na świecie w prestiżowym konkursie World CookBook Awards, a swoją rekomendację dla talentu Modesta zamieścił w niej sam Rene Redzepi, szef najlepszej restauracji świata Noma w Kopenhadze. Obecnie prowadzi własną restaurację Atelier Amaro, gdzie sięgając w głąb natury, odkrywa na nowo tajniki kuchni polskiej.

* "Top Chef" w każdą środę, o godz. 20.35. Premiera "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" 8 kwietnia, o godzinie 20:05, w Telewizji Polsat. Zapraszamy do oglądania!*

Obraz
© (fot. POLSAT)
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także