TVN24 otrzymał koncesję w Holandii. Jest oświadczenie zarządu TVN

Michał Fedorowicz

16.08.2021 10:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Po przyjęciu ustawy potocznie zwanej "lex TVN" zarząd spółki TVN S.A. już 11 sierpnia wydał oświadczenie, w którym pisał o obronie TVN24 i innych kanałów Grupy Discovery. W poniedziałek 16 sierpnia pojawiło się kolejne. Okazuje się, że stacja otrzymała już holenderską koncesję na nadawanie.

Jednym z pomysłów, które pozwoliłyby stacji TVN24 nadawać po 26 września, gdy wygasa jej koncesja (KRRiTV wciąż nie podjęła decyzji o jej przedłużeniu), było koncesjonowanie polskiego kanału informacyjnego w innym państwie. I to właśnie do tego pomysłu odnosi się wydane w poniedziałek 16 sierpnia nowe oświadczenie zarządu TVN S.A.

"Biorąc pod uwagę trwające półtora roku nieuzasadnione wstrzymywanie przez KRRiT decyzji o odnowieniu koncesji dla TVN24, musimy być gotowi na każdą ewentualność. Dlatego w lipcu br. został złożony wniosek o przyznanie holenderskiej koncesji na nadawanie i została ona przyznana" - czytamy w oświadczeniu.

Potwierdziły się zatem spekulacje, że to właśnie w Holandii TVN24 miał znaleźć bezpieczną przystań do nadawania. "Jeśli KRRiT nie wyda decyzji o przedłużeniu koncesji TVN24 do 26 września, dalsze nadawanie umożliwi, zgodnie z polskim i unijnym prawem, koncesja holenderska" - podkreśla zarząd TVN S.A.

Dalsza część wiadomości pod materiałem wideo.

Mimo przyznania koncesji, TVN wciąż apeluje do KRRiTV o przedłużenie koncesji w Polsce, po raz kolejny powtarzając, że "spełnia wszystkie warunki, aby uzyskać rekoncesję".

W nowym oświadczeniu TVN S.A. możemy również przeczytać, że uzyskanie koncesji dla kanału TVN24 w Holandii w żaden sposób nie rozwiązuje problemu, z jakim stacja ma do czynienia w związku z uchwaloną przez Sejm nowelizacją ustawy o radiofonii i telewizji.

"W obecnym kształcie uderza ona we wszystkie nasze kanały, w tym w TVN, podważając wolność słowa, niezależność mediów oraz własność prywatną" - pisze zarząd TVN, zwracając się do polskich władz słowami:

"Ponownie apelujemy do władz o odrzucenie tej szkodliwej nowelizacji. Jesteśmy też w pełni zdeterminowani, by bronić prawa naszych widzów i wszystkich Polaków do wolnych mediów i wolnego wyboru".

Pełna treść oświadczenia zarządu TVN S.A.
Pełna treść oświadczenia zarządu TVN S.A.© TVN S.A.
Źródło artykułu:WP Teleshow
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2576)