Telewizyjni kucharze mogą Cię zabić
Według posłów z podkomisji zdrowia publicznego potrawy przyrządzane przez kucharzy w ich telewizyjnych programach przyczyniają się do szerzenia się epidemii otyłości i nadwagi. Na pytanie „czy tak jest naprawdę” postanowiła odpowiedzieć redakcja Newseeka.
Karol Okrasa, Pascal Brodnicki
Na pytanie „czy tak jest naprawdę” postanowiła odpowiedzieć redakcja Newseeka. Do współpracy zaproszono czwórkę ekspertów z dziedziny zdrowego żywienia, którzy mieli oceniać kilka z najpopularniejszych programów kulinarnych.
Pascal Brodnicki
Każdy z członków jury miał do przyznania od minus pięciu do pięciu punktów w 6 kategoriach, czyli każdy z kucharzy mógł dostać od minus 30 do 30 punktów od każdego eksperta.
Pascal Brodnicki, Robert Makłowicz
Jak się okazało, surowych kryteriów jury nie spełnia prawie żaden z popularnych kucharzy. Jedynymi, którzy wyszli w miarę pozytywnie byli Pascal Brodnicki, Robert Makłowicz i Adam Chrząstowski. Największymi przegranymi rankingu okazali się Grzegorz Russak i Nigella Lawson.