Trwa ładowanie...
08-04-2010 12:00

Śródziemnomorska bogini znowu w kuchni

Śródziemnomorska bogini znowu w kuchniŹródło: BBC
d324icx
d324icx

Trish Deseine, która dzieliła sekrety paryskiej kuchni w popularnej serii książek oraz w programie telewizyjnym, wyrusza w podróż kulinarnej wyrusza w podróż śródziemnomorskiego wybrzeża Francji.

Basen Morza Śródziemnego opisywany jest jako superautostrada dla kultury, komunikacji oraz handlu. Natomiast historia tego regionu czyni zeń prawdziwy tygiel kulturowy. Swój ślad pozostawiły tu kultury Mezopotamii, Egipcjan, Persów, Fenicjan, Żydów, Arabów, Turków, Greków oraz - przede wszystkim - Rzymian. Ta różnorodność ma odzwierciedlenie w bogatej mieszance składników, jakie Trish wynajduje i używa w swej śródziemnomorskiej kuchni.

W kolejnych odcinkach programu Trish przyrządza smaczne zestawy potraw, między innymi jagnięce tagine ożywione przyprawami z targu w Marsylii, ratatouille ze świeżych warzyw organicznych z Camargue, a także potrawy rybne takie, jak zupa rybna bouillabaisse i grillowane sardynki. Trish spotyka na swej drodze wiele osób, wznosząc toast przy lampce pastis, czy prowansalskiego wina różanego oraz degustuje przysmaki swojej przybranej ojczyzny.

d324icx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d324icx