Śródziemnomorska bogini znowu w kuchni

Trish Deseine, która dzieliła sekrety paryskiej kuchni w popularnej serii książek oraz w programie telewizyjnym, wyrusza w podróż kulinarnej wyrusza w podróż śródziemnomorskiego wybrzeża Francji.

Basen Morza Śródziemnego opisywany jest jako superautostrada dla kultury, komunikacji oraz handlu. Natomiast historia tego regionu czyni zeń prawdziwy tygiel kulturowy. Swój ślad pozostawiły tu kultury Mezopotamii, Egipcjan, Persów, Fenicjan, Żydów, Arabów, Turków, Greków oraz - przede wszystkim - Rzymian. Ta różnorodność ma odzwierciedlenie w bogatej mieszance składników, jakie Trish wynajduje i używa w swej śródziemnomorskiej kuchni.

Śródziemnomorska bogini znowu w kuchni
Źródło zdjęć: © BBC

08.04.2010 | aktual.: 25.11.2013 11:08

W kolejnych odcinkach programu Trish przyrządza smaczne zestawy potraw, między innymi jagnięce tagine ożywione przyprawami z targu w Marsylii, ratatouille ze świeżych warzyw organicznych z Camargue, a także potrawy rybne takie, jak zupa rybna bouillabaisse i grillowane sardynki. Trish spotyka na swej drodze wiele osób, wznosząc toast przy lampce pastis, czy prowansalskiego wina różanego oraz degustuje przysmaki swojej przybranej ojczyzny.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)