Informacja prasowa
21-10-2010 11:32
Smaki Japonii od wydawnictwa Hanami
Mieszka艅cy Kraju Kwitn膮cej Wi艣ni s艂yn膮 z zami艂owania do jedzenia. Przywi膮zuj膮 oni wag臋 nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japo艅skie s膮 bardzo cz臋sto swoistymi arcydzie艂ami, wykonanymi ze szczeg贸ln膮 trosk膮 o ka偶dy szczeg贸艂. To uczta dla oczu. Emanuj膮 subtelnym pi臋knem, prostot膮 i minimalizmem. Wraz z naczyniem, na kt贸rym s膮 podane, tworz膮 harmonijny uk艂ad.
O sushi, sake, japo艅skich s艂odyczach i innych kulinarnych przysmakach z Kraju Kwitn膮cej Wi艣ni opowie Magdalena Tomaszewska-Bola艂ek - japonista, t艂umacz, autorka ksi膮偶ek "Tradycje kulinarne Japonii" oraz "Zwierz臋ta zodiaku w kulturze Japonii". Zajmuje si臋 badaniem kultur azjatyckich (sztuka, kultura kulinarna, popkultura). Opracowuje i prowadzi kursy kulturowe.
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.