Magda Gessler: Nie jestem archeologiem-kucharzem
Można się było spodziewać, że krytyczna recenzja katowickiego restauratora Grzegorza Jędraka pod adresem najnowszego lokalu Magdy Gessler nie przypadnie jej do smaku. Na odpowiedź kulinarnej celebrytki nie trzeba było długo czekać. Autorka Kuchennych rewolucji odniosła się do miażdżącej krytyki jaką wystosował pod jej adresem właściciel "Szynku Old Fashioned" i broni się przed zarzutami, mówiąc: "Nie jestem archeologiem-kucharzem. [...] Nie staram się odtwarzać potraw z domowych przepisów jedynie interpretuję kuchnię śląską".
Magda Gessler odpowiada Jędrakowi
KŻ/MM
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
Krytyka zabołała kulinarną gwiazdę
Niepochlebny felieton Grzegorza Jędraka na temat śląskiej kuchni Magdy Gessler, jaką serwuje w nowo otwartej restauracji Kryształowa wywołał w mediach prawdziwą burzę i najwidoczniej do żywego uraził gwiazdę TVN.
W odpowiedzi na liczne zarzuty pod swoim adresem Gessler, a właściwie jej sztab PR-owców, ruszył z odsieczą i wydał wyczerpujące oświadczenie.
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
Gessler: "Nie urodziłam się na Śląsku i nie uważam się za eksperta w kuchni z tego regionu"
- Zawsze podkreślam, że jestem kreatorką smaku i chcę być postrzegana w kuchni jako artystka. Nie urodziłam się na Śląsku i nie uważam się za eksperta w kuchni z tego regionu. Wręcz przeciwnie spotkałam kucharzy, którzy znają się na kuchni śląskiej jak mało kto i ich podziwiam. Otwierając restaurację Kryształowa w Katowicach chciałam przede wszystkim stworzyć miejsce przyjazne każdemu, kto pragnie dobrze zjeść - na wstępie zastrzega restauratorka.
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
Gessler: "Nie staram się odtwarzać potraw z domowych przepisów jedynie interpretuję kuchnię śląską"
- Uwielbiam kuchnię śląską w jej tradycyjnym wydaniu. Nie jestem archeologiem kucharzem. Nie staram się odtwarzać potraw z domowych przepisów jedynie interpretuję kuchnię śląską, która jest trudna i nie dla wszystkich zrozumiała. We wszystkich moich restauracjach dania z karty to moja autorska wizja, interpretacja. Kuchnia, którą tworzę jest moja - czytamy dalej w oświadczeniu przesłanym do mediów.
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
Kryształowa nie miała być śląska?!
Tym samym widać, że Gessler uchyla się od głównego zarzutu jaki wymierzył w nią Jędrak, czyli nieprawdziwości śląskiej kuchni jaką serwuje w Kryształowej, którą restaurator wprost nazwał "kpiną".
Jak twierdzi Gessler, jej ambicją było przywrócenie do życia podupadłego w ostatnich latach lokalu i kultywowanie staropolskiej tradycji kulinarnej, a nie stricte śląskiej.
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
Gessler chciała tylko "ocalić od zapomnienia"
Na dowód tych intencji w oświadczeniu cytowane są słowa Magdy Gessler, które padły na otwarciu Kryształowej:
- Chcę, żeby cała Polska przyszła tutaj, nie świat. Ta Polska, którą zaczęłam w restauracji AleGloria w Warszawie. Chciałabym też ocalić od zapomnienia to co jest starą polską przedwojenną kuchnią - powiedziała wówczas nowa właścicielka lokalu.
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kryształowa współgra ze światem i czerpie z tradycji"
W zamyśle restauratorki Kryształowa nie miała być ściśle śląska, a jedynie inspirowana tradycją tego regionu. Tak przynajmniej sugeruje dalsza część oświadczenia:
"[...] restauracja Kryształowa współgra ze światem i czerpie z tradycji. [...] Wnętrza dawnej Kryształowej zostały ogołocone z oryginalnych żyrandoli, marmurowych posadzek i innych elementów dekoracyjnych. Zachowały się jedynie oryginalne kolumny, sufity i drzwi do jednej z sal" - czytamy w oświadczeniu.
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kryształowa odzyskała swój niezaprzeczalny blask"?
Na koniec PR-owcy przypominają, co jest największym sukcesem Magdy Gessler w odniesieniu do katowickiej restauracji:
"Restauratorka, która ukończyła malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych w Madrycie, zaproponowała wystrój, który tak jak i kuchnia, jest wariacja wokół tego, jak postrzega charakterystyczne kolory i elementy ludowe nawiązujące do Górnego Śląska.
To miejsce z pewnością będzie jeszcze długo budzić emocje mieszkańców Katowic i okolic oraz innych restauratorów z tego regionu. Najważniejsze, że Kryształowa odzyskała swój niezaprzeczalny blask".
Czy tą wyczerpującą odpowiedzią Magda Gessler zamknęła usta swoim konkurentom i krytykom? Przekonamy się niebawem.
KŻ/MM
Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku