Trwa ładowanie...
dumhprx

"Kuchenne Rewolucje". Owoce jabłkowej transformacji

W ostatnim odcinku "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła niewielki lokal "Zagroda pod zachrypniętym kogutem" w kujawsko-pomorskiej wsi Glewo. Prowadząca szybko zauważyła największe atuty jabłkowej gospody.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
"Kuchenne Rewolucje". Owoce jabłkowej transformacji
"Kuchenne Rewolucje". Owoce jabłkowej transformacji (East News)
dumhprx

"Kuchenne Rewolucje". Wizyta w lokalu

W najnowszym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła gospodę o nazwie "Zagroda pod zachrypniętym kogutem" w Glewie. Knajpa została założona przez małżeństwo – Marka oraz Aleksandrę.

Właściciele lokalu mają bardzo proekologiczne podejście. Zależy im, by wszystkie produkty były sprawdzone i pochodziły z najbliższej okolicy. Lokalny jest również zaufany personel, który w pozytywnym świetle wypowiada się o szefach.

dumhprx

Niestety w ostatnich czasach los nie rozpieszczał rodziny właścicieli gospody. Spłonął im dom, a Aleksandra musiała przejść poważną operację. Na dodatek lokal, poza sezonem letnim, świeci pustkami.

"Kuchenne Rewolucje". Degustacja potraw

Na samym wstępie Magda Gessler zamówiła zupę szczawiową, karkówkę w sosie śliwkowo-ziołowym oraz golonkę.

- Masarze masowali mięso. Co to jest masowanie mięsa na kiełbasę? To jest ciągle wyrabianie. Tego wyrabiania w tej kiełbasie brakuje – skomentowała pierwsze danie.

dumhprx

Następnie przyszła pora na zupę szczawiową.

- Wodzianka! Za mało tu jest tego szczawiu. Powinno go być dwa razy więcej – skwitowała prowadząca.

Na "deser" została golonka. Jak Magda Gessler oceniła golonkę?

dumhprx

- Ta golonka jest kompletnie klapnięta. Jest taka, ponieważ mięso straciło "prężystość". Bardzo długo było trzymane w gorącym rosole. Tego się nie robi – dowiadujemy się.

"Kuchenne Rewolucje". Rozmowa z właścicielami

Następnie przyszedł czas na rozmowę z właścicielami gospody. Magda Gessler od razu zauważyła, że łączy ich silna wieź. Doceniła także ich piękne jabłonie na terenie gospodarstwa.

- Kiedy ostatecznie zdecydowaliśmy się na przeprowadzkę na wieś, ten sad był strasznie zaniedbany. Postanowiłem to wszystko odbudować. Po jednym dziadku została mi miłość do koni, pod drugim miłość do drzew – mówi Marek.

dumhprx

Pobierz WP Pilot na iOS lub Android i oglądaj!

Magda Gessler nie mogła się powstrzymać i musiała skosztować ich jabłek. Była nimi oczarowana.

"Kuchenne Rewolucje". Zmiany w lokalu

Na początku Magda Gessler stwierdziła, że lokal zmieni się w kwitnący sad. Jabłonie wejdą do środka, a dominującym kolorem będzie bladoróżowy. Prowadząca oznajmiła, że od teraz gospoda będzie nosić bajkową nazwę "Pod rumianym jabłkiem".

dumhprx

Jedną z głównych potraw zostały jajka sadzone z kremem z borowików. Z kolei na drugie danie wyznaczono kurzy rosół z pieczonymi pomidorami. Do menu wprowadzono również pulpety z kaczki oraz kopytka ze szczawiem, które miały wyróżniać lokal. Na deser podawana będzie szarlotka z jabłek wypełnionych koglem-moglem.

Po ciężkich przygotowaniach przyszedł czas na oficjalne otwarcie gospody "Pod rumianym jabłkiem". Zaraz po zmroku zaczęli pojawiać się pierwsi goście, którzy od razu dostrzegli klimat lokalu i jego jasne wnętrze. Również zasmakowało im jedna z głównych dań – jajka sadzone podane w zaskakującej kompozycji.

- Jajko i sos grzybowy. Nie wiedziałem, że można podać jajko w takiej kompozycji. Czuć, że jest to jajko wiejskie. Naprawdę rewelacja! – doceniła jedna z klientek.

dumhprx

Inne potrawy również zdobyły uznanie zgromadzonych.

- Przepyszne kopytka ze szczawiem. Nie pomyślałabym, że można to połączyć – słyszymy.

Ostateczna ocena należała jednak do Magdy Gessler, która sprawdziła jakie owoce przyniosła rewolucja. Prowadząca praktycznie wszystkim daniom wystawiła "piątkę z plusem".

- Jest to jedno z najprzyjemniejszych miejsc, gdzie można pięknie zjeść. Można również naprawdę zaskoczyć się cudowną kuchnią – podsumowała.

dumhprx

Podziel się opinią

Share

dumhprx

dumhprx