WAŻNE
TERAZ

"Nie zrzeknę się immunitetu". Pierwsza Prezes SN o zarzutach prokuratury

"Kuchenne Rewolucje". Owoce jabłkowej transformacji

W ostatnim odcinku "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła niewielki lokal "Zagroda pod zachrypniętym kogutem" w kujawsko-pomorskiej wsi Glewo. Prowadząca szybko zauważyła największe atuty jabłkowej gospody.

"Kuchenne Rewolucje". Owoce jabłkowej transformacji
Źródło zdjęć: © East News

"Kuchenne Rewolucje". Wizyta w lokalu

W najnowszym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła gospodę o nazwie "Zagroda pod zachrypniętym kogutem" w Glewie. Knajpa została założona przez małżeństwo – Marka oraz Aleksandrę.

Właściciele lokalu mają bardzo proekologiczne podejście. Zależy im, by wszystkie produkty były sprawdzone i pochodziły z najbliższej okolicy. Lokalny jest również zaufany personel, który w pozytywnym świetle wypowiada się o szefach.

Niestety w ostatnich czasach los nie rozpieszczał rodziny właścicieli gospody. Spłonął im dom, a Aleksandra musiała przejść poważną operację. Na dodatek lokal, poza sezonem letnim, świeci pustkami.

"Kuchenne Rewolucje". Degustacja potraw

Na samym wstępie Magda Gessler zamówiła zupę szczawiową, karkówkę w sosie śliwkowo-ziołowym oraz golonkę.

- Masarze masowali mięso. Co to jest masowanie mięsa na kiełbasę? To jest ciągle wyrabianie. Tego wyrabiania w tej kiełbasie brakuje – skomentowała pierwsze danie.

Następnie przyszła pora na zupę szczawiową.

- Wodzianka! Za mało tu jest tego szczawiu. Powinno go być dwa razy więcej – skwitowała prowadząca.

Na "deser" została golonka. Jak Magda Gessler oceniła golonkę?

- Ta golonka jest kompletnie klapnięta. Jest taka, ponieważ mięso straciło "prężystość". Bardzo długo było trzymane w gorącym rosole. Tego się nie robi – dowiadujemy się.

"Kuchenne Rewolucje". Rozmowa z właścicielami

Następnie przyszedł czas na rozmowę z właścicielami gospody. Magda Gessler od razu zauważyła, że łączy ich silna wieź. Doceniła także ich piękne jabłonie na terenie gospodarstwa.

- Kiedy ostatecznie zdecydowaliśmy się na przeprowadzkę na wieś, ten sad był strasznie zaniedbany. Postanowiłem to wszystko odbudować. Po jednym dziadku została mi miłość do koni, pod drugim miłość do drzew – mówi Marek.

Pobierz WP Pilot na iOS lub Android i oglądaj!

Magda Gessler nie mogła się powstrzymać i musiała skosztować ich jabłek. Była nimi oczarowana.

"Kuchenne Rewolucje". Zmiany w lokalu

Na początku Magda Gessler stwierdziła, że lokal zmieni się w kwitnący sad. Jabłonie wejdą do środka, a dominującym kolorem będzie bladoróżowy. Prowadząca oznajmiła, że od teraz gospoda będzie nosić bajkową nazwę "Pod rumianym jabłkiem".

Jedną z głównych potraw zostały jajka sadzone z kremem z borowików. Z kolei na drugie danie wyznaczono kurzy rosół z pieczonymi pomidorami. Do menu wprowadzono również pulpety z kaczki oraz kopytka ze szczawiem, które miały wyróżniać lokal. Na deser podawana będzie szarlotka z jabłek wypełnionych koglem-moglem.

Po ciężkich przygotowaniach przyszedł czas na oficjalne otwarcie gospody "Pod rumianym jabłkiem". Zaraz po zmroku zaczęli pojawiać się pierwsi goście, którzy od razu dostrzegli klimat lokalu i jego jasne wnętrze. Również zasmakowało im jedna z głównych dań – jajka sadzone podane w zaskakującej kompozycji.

- Jajko i sos grzybowy. Nie wiedziałem, że można podać jajko w takiej kompozycji. Czuć, że jest to jajko wiejskie. Naprawdę rewelacja! – doceniła jedna z klientek.

Inne potrawy również zdobyły uznanie zgromadzonych.

- Przepyszne kopytka ze szczawiem. Nie pomyślałabym, że można to połączyć – słyszymy.

Ostateczna ocena należała jednak do Magdy Gessler, która sprawdziła jakie owoce przyniosła rewolucja. Prowadząca praktycznie wszystkim daniom wystawiła "piątkę z plusem".

- Jest to jedno z najprzyjemniejszych miejsc, gdzie można pięknie zjeść. Można również naprawdę zaskoczyć się cudowną kuchnią – podsumowała.

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta