"Kuchenne rewolucje": "Kto tu k***a gotuje?! Kulinarna masakra!"

Tym razem Magda Gessler postanowiła ruszyć z pomocą do "Perły" w Jaśle. Lokal należy do Katarzyny i Grzegorza. Małżeństwo posiada również hotel, który mieści się w tym samym budynku. I o ile pensjonat dobrze prosperuje, to restauracja świeci pustkami. Nawet goście hotelowi unikają posiłków w tym miejscu. Wolą zamawiać je lub wychodzić gdzie indziej. Personel wstydził się tego, co znajdowało się w menu. Polecenie popisowego dania było nie lada wyczynem. Problem leżał również po stronie szefa kuchni. Pomimo imponującego CV, nie zyskał przychylności współpracowników. Czy i tym razem Magda Gessler pomoże stanąć na nogi upadającej "Perle"?

Obraz
Źródło zdjęć: © kadr z programu

/ 8Kumulacja problemów

Obraz
© kadr z programu

Tym razem *Magda Gessler postanowiła ruszyć z pomocą do "Perły" w Jaśle. Lokal należy do Katarzyny i Grzegorza. Małżeństwo posiada również hotel, który mieści się w tym samym budynku. I o ile pensjonat dobrze prosperuje, to restauracja świeci pustkami. Nawet goście hotelowi unikają posiłków w tym miejscu. Wolą zamawiać je lub wychodzić gdzie indziej. - Niejednokrotnie zdarzyło się, że jak klient dostał potrawę, to po spróbowaniu odsuwał talerz. Okazywało się, że mięso było niedopieczone lub surowe - powiedziała jedna z kelnerek. Personel wstydził się tego, co znajdowało się w menu. Polecenie popisowego dania było nie lada wyczynem. Problem leżał również po stronie szefa kuchni. Pomimo imponującego CV, nie zyskał przychylności współpracowników. - Robert dobrym kucharzem? To może za duże słowo. Nie umie wszystkiego przyrządzić np. powinien coś z ciasta umieć zrobić. A nie umie nic - narzekała kucharka Jasia. Czy i tym razem Magda
Gessler
pomoże stanąć na nogi upadającej "Perle"?
*

AR/BŻ

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

/ 8"To smakuje jak ściera"

Obraz
© kadr z programu

Gwiazda od razu przeszła do konkretów. Po zamówieniu kilku dań, zaczęła je ostrożnie próbować.

- To chyba nie jest carpaccio. Śladowa ilość polędwicy. Jaja sobie robią, co to w ogóle jest? Ja się tak szczerze powiem, boję tego jeść. 24 złote za to danie to żart. Nie stać mnie na nie - skomentowała.

Kolejnym smakołykiem była sałatka Cezar, która delikatnie mówiąc też nie zachwyciła wymagającego podniebienia. Jej przygotowanie pozostawiało wiele do życzenia. Ogromna ilość oleju do smażenia boczku przyprawiała o zawrót głowy.

- Dramat. Dlaczego ona jest taka tłusta? Ten tłuszcz to jest sos? - pytała retorycznie.

Gdy tylko kelnerka się oddaliła, restauratorka wypluła do serwetki resztki dania. Po chwili przyszedł czas na barszcz czerwony z kołdunami.

- A co to jest? Jakiś koncentrat buraczany? Tłuste. Jak ściera. Tego się nie da jeść. Sam ocet. Proszę zobaczyć, jaki ma brudny kolor - powiedziała.

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

/ 8"To pachnie psem!"

Obraz
© kadr z programu

Następny na stole pojawił się bulion, który również nie otrzymał przychylnych komentarzy.

- Uu, sam tłuszcz. Zero warzyw, ale glutaminian sodu czuć na metr. Kto tu k*a gotuje?! Kulinarna masakra. Jak pomyje to wygląda. Powiem szczerze, że dawno tak źle nie jadłam. To jest antykuchnia i antyrestauracja. Macie potwora, a nie kucharza. - stwierdziła.

Eskalopki cielęce zostały mocno skrytykowane przez restauratorkę.

- Kasza jest surowa. Ziemniaki są zrobione po prostu strasznie. To nie jest cielęcina, to jest zwierzę. Strasznie to pachnie wiatrem, albo może psem. Litości! - zareagowała.

Wszystkie potrawy były przyrządzane na tej samej patelni i z toną tłuszczu.

- Gorszego smaku i gorszego jedzenia w Polsce nie jadłam - podsumowała degustację.

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

/ 8Pewność siebie zgubiła młodego kucharza

Obraz
© kadr z programu

W końcu przyszło do spotkania się z osobą, która była odpowiedzialna za to całe jedzenie. I nie zapowiadało się to na miłą rozmowę.

- Kto pana uczył gotować? - spytała od razu na wejściu.

- Co jest nie tak? - zareagował.

- Wszystko! Nie ma jednego dania, które się broni. Co to ma być w ogóle?! - odpowiedziała szybko.

Gessler wytknęła kucharzowi wiele błędów. On jednak sprawiał wrażenie bardzo pewnego siebie i nie przyjmował do wiadomości żadnych uwag. Wdał się w "pyskówkę", wiedząc że będzie z góry skazany na porażkę.

- Nie chcę pana uczyć, ponieważ pan wie wszystko. Ja współczuję, bo na tym etapie i w tym wieku wiedzieć tak mało o kuchni, to wstyd. I podawać to ludziom? Jeszcze większy. Jeszcze źle wychowany - podsumowała ironicznie rozmowę.

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

/ 8Wymiana kucharza

Obraz
© kadr z programu

- Pani Magda nie jest dla mnie autorytetem kulinarnym przede wszystkim. Jeżeli zadaje pytanie: kto pana uczył gotować, to ja mogę zadać to samo: kto panią uczył gotować? Też nie pracowałem w barze mlecznym. To jest dla mnie co najmniej nietaktowne. Nie czuję się w ogóle winny - zbuntował się poirytowany szef kuchni.

Właściciele o wiele bardziej przeżyli ostrą krytykę Magdy Gessler.

- Wstyd, po prosty wstyd. Tak nie miało wyjść, bo nie takim zamiarem było tworzenie tej restauracji.

Ostatecznie problem rozwiązano, zwalniając aroganckiego kucharza. Na jego miejsce zatrudniono mistrza kuchni, Sławka, który wcześniej pracował w "Perle", ale z powodów osobistych musiał odejść. Teraz w nim leży cała przyszłość tego miejsca.

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

/ 8Mrożonki i tłuszcz to grzechy tego miejsca

Obraz
© kadr z programu

Kontrola tego, co znajduje się w kuchni nie wypadła zbyt pozytywnie. Mrożenie wszystkiego, co się znajdzie w zasięgu wzroku nie jest najlepszym pomysłem.

Jednak w tej restauracji jest to nagminnie stosowane. Lepiące się parówki, obeschnięte pierogi i trujące stare ziemniaki wylądowały w koszu na śmieci.

Kolejnym krokiem, by odczarować to miejsce, była zmiana menu. Stara karta została dosłownie wyrzucona. Od teraz będzie tu królować kuchnia podkarpacka.

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

/ 8Postawienie na regionalność przyniosło efekty

Obraz
© kadr z programu

Trafionym pomysłem była zmiana nazwy restauracji. Gdy Gessler dowiedziała się, jak brzmi nazwisko właścicieli, postanowiła to wykorzystać i przekształcić "Perłę" w "U Schabińskiej".

Ogromna sala została podzielona przepierzeniami w taki sposób, aby sprawiała wrażenie przytulności i intymności. Stare kredensy i obrazy dodały uroku pustym ścianom. Stoły, za sprawą kolorowych obrusów zapraszały do zjedzenia obiadu. Cały lokal został przystrojony świeżymi kwiatami. Szklane ozdoby i półmiski z lokalnej huty dopełniły całości.

Na finałowej kolacji podano popisowe danie: gołąbki z kaszą gryczaną i nadzieniem ziemniaczanym. Goście byli zachwyceni barszczem podanym z puree. Oczywiście, nie mogło zabraknąć schabu, skoro tak głosi nowa nazwa restauracji.

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

/ 8Idealny finał rewolucji

Obraz
© kadr z programu

Cztery tygodnie później, Magda Gessler znów odwiedziła restaurację. Jej wrażenia mocno różniły się od tych, które pamiętała z pierwszej wizyty.

- Barszcz jest przepyszny. Schab to niebo w gębie. Sos jest idealny. Zrobię coś, czego nie wolno - powiedziała i wypiła z talerza resztkę sosu.

Po wyjściu z knajpy, nie mogła się nachwalić pysznego jedzenia.

- "U Schabińskiej" schab schabem pogania. Jeden lepszy od drugiego. Tu trzeba przyjść. Tyle ile zjesz, tyle płacisz. 100 gram to 2 złote. Kto to słyszał? Mniam! Tu trzeba być! - radośnie podsumowała.

AR/BŻ

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!*Teleshow.pl na Facebooku

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta