"Kuchenne Rewolucje": Gessler wyrzuciła gości z restauracji!
W Ciągowicach, 6 kilometrów od Zawiercia, mieści się "Euforia". Zajazd, który był spełnieniem marzeń Sylwii, od dłuższego czasu zmagał się z wielkimi problemami. Pomyłki kucharzy, negatywny artykuł w lokalnej gazecie, złe opinie i komentarze na forach internetowych - to wszystko zniszczyło reputację lokalu. Ostatnią deską ratunku miał być przyjazd Magdy Gessler
Euforia zamieniła się w koszmar
W Ciągowicach, 6 kilometrów od Zawiercia, mieści się "Euforia". Zajazd, który był spełnieniem marzeń Sylwii, od dłuższego czasu zmagał się z wielkimi problemami. Początkowo nic nie zapowiadało katastrofy, wręcz przeciwnie! Zadowolonych klientów nie brakowało, a właścicielka nie musiała martwić się o każdy grosz. Jednak sytuacja nagle uległa gwałtownej zmianie. - Wydawało mi się, że to takie proste i łatwe prowadzenie restauracji. Wystarczy mieć dobrą kuchnię i ludzie sami będą przychodzić. Rozwijaliśmy się, mieliśmy coraz więcej imprez, coraz więcej ludzi do nas przychodziło, było fajnie. Do momentu, kiedy w styczniu ukazał się artykuł - przyznała Sylwia. Recenzja zatytułowana "Niełatwo osiągnąć stan euforii nad talerzem", która pojawiła się w lokalnej prasie, przerwała dobrą passę. - Pan, który nazywał się znawcą kulinarnym, przyszedł i zdyskwalifikował nas. Na wstępie skrytykował wszystko, włącznie z tym, że mam samouwielbienie, nazywając lokal "Euforią". - Pisali w gazecie, że gotujemy jakiś rosół na
wodzie, z proszku i marchewką z puszki - narzekała kucharka Dorota. To spowodowało, że obroty restauracji spadły prawie o 80 procent. Od tamtej pory na próżno szukać jakichkolwiek gości. *Magda Gessler od razu zakasała rękawy i wzięła się ostro do pracy. A zaczęła od... wyrzucenia ludzi z restauracji!*
AR/AOS
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Restauracja nagle spadła na dno
Pomyłki kucharzy, negatywny artykuł w lokalnej gazecie, złe opinie i komentarze na forach internetowych - to wszystko zniszczyło reputację lokalu.
Z dnia na dzień Dorota została zwolniona ze swojego stanowiska. Posadę szefa kuchni otrzymał kucharz z "prawdziwego zdarzenia". Jednak on także nie udźwignął ciężaru oczekiwań Sylwii. Klientów jak nie było, tak nie ma.
Załamana właścicielka brała pod uwagę zamianę lokalu w biura lub zamknięcie budynku na cztery spusty. Ostatnią deską ratunku miał być przyjazd Magdy Gessler. Ale czy skorzystała z rad profesjonalistki?
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Słaby początek
Gessler swoją wizytę zaczęła jak zawsze od złożenia zamówienia. Kucharze uwijali się jak w ukropie, aby sprostać oczekiwaniom kulinarnej gwiazdy. Na stole jako pierwszy pojawił się śledź z beczki, który... wcale z owej beczki nie był. Zamiast tego pływał w plastikowym wiaderku. Taki podstęp od razu wyczuła czujna restauratorka.
- Śledź jest sztywny. Zdechł. Włożyli go do kubełka, podali, nie przyprawili i chcą kasę. Brr - groziła palcem.
Jako drugie danie kelner zaserwował befsztyk tatarski, który odbiegał nieco od normy. Dlaczego? To, czym polana była potrawa, wzbudziła niepokój Gessler.
- Do tatara po polsku nie podaje się oliwy z oliwek, która jest bardzo dobra do sałatki, absolutnie niejadalna do tatara. Jest gorzka i fantastyczna do włoskiej kuchni. Ta gorycz pachnie jak stary tłuszcz - instruowała kelnera.
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Im dalej, tym gorzej
Przyszedł czas na dania wagi ciężkiej. Żurek, choć pojawia się dosyć często na polskich stołach, w restauracji "Euforia" stanowczo za rzadko. To, co zostało podane restauratorce, wyglądem przypominało kisiel, a nie pyszną zupę.
- Brak mu pieprzu, majeranku. Jest gęsty, dużo mąki. Powiedziałabym, że dla spracowanego górnika w sam raz. Dla przejezdnego gościa usadza go natychmiast, żeby zasnąć. Dosyć tego budyniu! Albo nie, kisielu śląskiego! - grzmiała.
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Wypluwanie dania do serwetki stało się już tradycją
Kolejna potrawa również nie zachwyciła. Rolada z kluskami śląskimi wołała o pomstę do nieba.
- Brakuje musztardy, obranego ogórka ze skórki. Bardzo prostacki zraz. Kluski za mało śląskie, bardziej przypominają kopytka. A teraz golonka. I tutaj jest największy sprawdzian. Jak to będzie równie prymitywne i bez smaku, to znaczy, że kucharz ma kłopot ze smakiem. A to jest już groźne - zapowiedziała.
Jak można się domyślić, ostatni posiłek nie nadawał się do spożycia.
- Bardzo nie lubię golonki podanej ze smażonymi kartoflami, ponieważ ona sama w sobie jest już tłusta. Ziemniaki są przesolone, a tłuszcz od golonki jest mega szary. Jakby to ładnie wyglądało, gdyby nie ten sos. Tu bon-ton-pierdon, a w kuchni śląskiej kompletny prymitywizm - podsumowała i wypluła wszystko do serwetki.
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Olej przelał czarę goryczy
Następnego dnia rewolucji wcale nie było lepiej. Gessler poprosiła o typowy obiad dla przyjezdnych w cenie 15 złotych. Chciała się przekonać, dlaczego klienci omijają to miejsce szerokim łukiem. Po chwili właścicielka podała filet z kurczaka z ziemniakami i zestawem surówek. Efekt? Zwalił z nóg... z powodu tłuszczu, na jakim smażone było mięso. Gwiazda postanowiła przeprowadzić eksperyment na żywym organizmie. Zbłąkanej grupce gości podała do powąchania olej, w którym przygotowywane były potrawy.
- To pachnie takim przysmażonym, przypalonym olejem - stwierdziła jedna z klientek.
- No niestety, nie pachnie to jak świeży olej. Na pewno. Jak się jedzie autem, to tak czasem... - wtórowała jej koleżanka.
Mimo wyjaśnień właścicielki, Gessler postanowiła bezsprzecznie podziękować gościom za przybycie i nakazała jak najszybsze opuszczenie przez nich lokalu. Nie chciała pozwolić, aby klienci narażali swoje zdrowie, stołując się w "Euforii".
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Chłodnia kryła niemiłe niespodzianki
Rewolucja przeniosła się do kuchni. Brokuły pokryte warstwą pleśni, nieodpowiednio przechowywane gotowe dania, skwaśniałe kurczaki, nieświeże mięso i obeschnięte produkty - oto, co znalazło się w chłodni. Choć Sylwia znów znalazła wymówki dla tej dramatycznej sytuacji, Gessler nie chciała tego słuchać. Cała spiżarnia wylądowała w śmietniku.
- Wstrzymać całkowicie produkcję! Proszę nic nie wydawać! Klienci zostali odesłani! Wszystko wywalaj. Dziewięć stów poszło się je**ć! Wstydzę się tego, co się tu stało i mimo, że nie mam na to żadnego wpływu, bo nie wtrącam się do kuchni, starałam się dać im wolną rękę. Ale jednak jest to moje i wychodzi na to, że ja jestem do du*y. Nie nadaję się - Sylwia nie kryła oburzenia i zarazem łez.
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Konflikt właścicielki i kucharki
Ale to niejedyny problem, z którym borykała się restauracja. Kucharka Dorota miała uraz do nowego szefa kuchni Krzysztofa oraz właścicielki. Nieraz chciała już złożyć wypowiedzenie. Powodem miały być negatywne komentarze gości w internecie.
Po imprezie sylwestrowej, za którą odpowiadała Dorota, posypały się gromy. Część klientów uważała, że podane dania były nieświeże. Swoje zażalenia i skargi napisali na jednym z for internetowych. Gdy Sylwia dotarła do tych wpisów, zdegradowała pracownicę. Jej miejsce zajął Krzysztof. Od tamtej pory cała trójka nie potrafiła znaleźć wspólnego języka.
- Nie chcę, żebyś robiła coś na siłę. Za dużo nerwów mnie to kosztuje, żebym wiecznie się denerwowała jakimś pierd****ym zajazdem! Ja mam dwójkę dzieci ku**a, które muszę wychować. Nie będę się przejmować, nie to nie. Łaski bez - tak na szczere wyznanie Doroty zareagowała Sylwia.
Po nieprzespanej nocy, obie panie w końcu doszły do porozumienia. Na jak długo?
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Kolejna przeszkoda na drodze do sukcesu
Czas wziąć się do pracy! Nowy lokal otrzymał nazwę "Spichlerz". Wnętrze nawiązywało do krajobrazu, jaki otaczał budynek, czyli pól i łąk. Całość utrzymana została w spokojnych i stonowanych kolorach, które nadały pomieszczeniu sielskości i swojskości. W menu pojawiły się takie przysmaki jak: zupa z zielonego groszku i mięty, gicz cielęca w cebuli i czosnku w wywarze z cielęciny, prawdziwe kluski śląskie i ręcznie robiony kisiel.
I tu zaczęły się schody. Sylwia, która na początku rewolucji ze łzami w oczach obiecywała, że zgodzi się na każdą propozycję restauratorki, nagle zmieniła zdanie. Nie wszystkie zmiany przypadły jej do gustu. W tym momencie dalsza praca Magdy Gessler zawisła na włosku. Właścicielka musiała podjąć wiążącą i ostateczną decyzję, czy popiera zaproponowane pomysły. W końcu zdecydowała, że daje kulinarnej ekspertce wolną rękę.
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )
Ponowna wizyta przyniosła zmiany
Kolejną przeszkodą na drodze do sukcesu okazała się niesubordynacja i liczne pomyłki personelu. Nikt tak naprawdę nie znał swojego miejsca w kuchni. Nerwowość powodowała sprzeczki i stworzyła napiętą atmosferę, która udzieliła się nawet samej Gessler.
- Co wy ku**a robicie?! Zaraz kogoś w łeb walnę no! Co to ma być?! Wakacje? Nie wyrobię! Myśleć ku**a, w kuchni można się zarąbać, jak się nie myśli! - krzyczała na krzątających się kucharzy.
Po wielu trudach i znoju, finałowa kolacja doszła do skutku. Zadowoleni goście jeszcze długo wspominali smakowitości podane w "Spichlerzu".
A jak wyglądała sytuacja po sześciu tygodniach? Dwie kucharki, w tym Dorota, postanowiły odejść z pracy. Zarządzanie kuchnią spadło na Krzysztofa i na nowo zatrudnionego menedżera. Choć dania nie zachwyciły, to Sylwia i tak doczekała się na koniec długo oczekiwanej pochwały.
AR/AOS
Niepublikowane przepisy Magdy Gessler, które zmieniły kulinarne oblicze kraju * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
**Zobacz także:
[
Szostak niejadkiem? Tego nikt się nie spodziewał! ]( http://teleshow.pl/gid,15443786,img,15443818,kat,1024837,title,Karolina-Szostak-apetyczna-gwiazda-kiedys-byla-niejadkiem,galeria.html )
[
Jej twarz ewoluowała! Tori Spelling jak kameleon! ]( http://teleshow.pl/gid,14494181,img,14494231,kat,1024839,title,Tori-Spelling-Jej-twarz-ewoluuje,galeria.html )