Juror "Top Chef" jako jedyny w Polsce ma gwiazdkę prestiżowego Michelin!
Nazywany polskim Gordonem Ramseyem, sam o sobie mówi - dr House polskiej kuchni. To nikt inny, jak juror pierwszej polskiej edycji kulinarnego show "Top Chef" - Wojciech Modest Amaro.
03.09.2013 | aktual.: 25.11.2013 13:58
Najbardziej uznany na świecie polski kucharz. W 2013 roku jego restauracja atelier Amaro jako pierwsza i jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin, przyznawaną przez legendarny francuski przewodnik. Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria (Elbulli) czy Rene Redzepi (Noma). Laureat wielu międzynarodowych nagród. Gospodarz i uczestnik 5. edycji wydarzenia "Cook It Raw", elitarnego spotkania 12 największych szefów świata.
W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir (Szef Przyszłości) za wybitny talent, a prezydent Akademii napisał: "...dla Wojtka - przyszłego Ferrana Adrii kuchni polskiej - z wyrazami podziwu Rafael Anson". Autor bestsellerowej książki "Kuchnia polska XXI wieku", za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw.
W marcu 2011 roku najnowsza książka "Natura kuchni polskiej" zdobyła 4. miejsce na świecie w prestiżowym konkursie World CookBook Awards, a swoją rekomendację dla talentu Modesta zamieścił w niej sam Rene Redzepi, szef najlepszej restauracji świata Noma w Kopenhadze.
Obecnie prowadzi własną restaurację "atelier Amaro", gdzie sięgając w głąb natury, odkrywa na nowo tajniki kuchni polskiej.
Premierowy odcinek "Top Chef" już w środę, 11 września o godz. 20.30 w Telewizji Polsat.