Hanna Lis "od kuchni", czyli co wspólnego z Magdą Gessler i Kasią Tusk ma żona publicysty?

Hanna Lis na dobre wróciła do medialnej rzeczywistości. Trzy lata spędzone w domowym zaciszu w roli "matki-kwoki" zamierza odrobić z nawiązką, bo poza powrotem do telewizji, dziennikarka zadebiutowała ostatnio w roli blogerki. Na miejsce swoich pisemnych publikacji wybrała oczywiście serwis swojego męża, bo jak wiadomo małżeństwo Lisów, lubi być razem nie tylko w domu, ale przede wszystkim w pracy. Myli się jednak ten, kto myśli, że urodziwa prezenterka będzie na łamach portalu polemizować z mężem na tematy polityczne. Ku zaskoczeniu wielu, Hanna Lis zajęła się... kuchenną tematyką. Za pomocą prostych, przystępnych dla zwykłego zjadacza chleba przepisów i wyjątkowo wyluzowanego języka , Hanna Lis stara się wkupić do łask blogerów. Z jakim skutkiem? Jak na razie, jej ostatni wpis zebrał 500 "lajków".

Hanna Lis "od kuchni", czyli co wspólnego z Magdą Gessler i Kasią Tusk ma żona publicysty?
Źródło zdjęć: © AKPA

/ 10Hanna Lis i kulinarny blog: potrzeba ducha czy koniunkturalizm?

Obraz
© AKPA

Hanna Lis na dobre wróciła do medialnej rzeczywistości. Trzy lata spędzone w domowym zaciszu w roli "matki-kwoki" zamierza odrobić z nawiązką, bo poza powrotem do telewizji, dziennikarka zadebiutowała ostatnio w roli blogerki.
Na miejsce swoich publikacji wybrała oczywiście serwis męża, bo jak wiadomo, małżeństwo Lisów, lubi być razem nie tylko w domu, ale przede wszystkim w pracy. Myli się jednak ten kto myśli, że urodziwa prezenterka będzie na łamach portalu polemizować z mężem na tematy polityczne. Ku zaskoczeniu wielu, Hanna Lis zajęła się... tematyką kulinarną.
Za pomocą prostych, przystępnych dla zwykłego zjadacza chleba przepisów i wyjątkowo wyluzowanego języka, Hanna Lis stara się wkupić do łask blogerów. Z jakim skutkiem?

Hanny Lis od "kuchni" nikt dotąd nie znał. Profesjonalna prezenterka, dziennikarka zajmująca się bieżącą polityką i "poważnymi sprawami", zaskoczyła swoim nowym hobby. Najwidoczniej jednak - co nie powinno być akurat w tym przypadku dla nikogo zaskoczeniem - podobnie jak mąż, uległa pokusie tematyki lifestylowej i modzie na gotowanie, która od niedawna z przykrego obowiązku, stała się jednym z najbardziej trendowych zajęć.

KŻ/AOS

/ 10Kuchenny blog: przepis na sukces?

Obraz
© AKPA

Blogi o tematyce kulinarnej, telewizyjne programy i prowadzące je osoby, to obecnie jedne z najbardziej topowych dziedzin i najpopularniejszych medialnych osobowości.
Hanna Lis wzięła więc przykład z Kasi i Zosi z makelifeeasier.pl, Magdy Gessler czy Nigelli Lawson i dołączyła do grona kulinarnych blogerek.
Czym są bowiem ideały i przywiązanie do zawodowej proweniencji, gdy w grę wchodzi możliwość osiągnięcia ponownego sukcesu na skalę wymienionych powyżej osób?

I choć jesteśmy dalecy od moralizowania, a ocenę zawodowych poczynań Lisów pozostawiamy wam, nie jest dla nikogo tajemnicą, że Tomasz Lis to prawdziwy koniunkturalista, który skwapliwie korzysta z nadarzających się możliwości.
Trudno więc nie podejrzewać, że decyzja o blogowaniu i wyborze kuchennej tematyki, nie była wyłącznie kwestią szczerego zamiłowania Hanny Lis do gotowania, lecz dobrze wykalkulowanym przedsięwzięciem.

/ 10Hanna Lis na ostro: "Kręci mnie lodówka, garnki, noże, piec"

Obraz
© AKPA

Hann Lis wyprzedziła jednak spodziewaną krytykę i krok po kroku wyjaśniła, skąd ten szalony pomysł na kuchenne blogowanie, odkrywając przed czytelnikami skrupulatnie skrywaną dotąd tajemnicę, co - tak naprawdę (nawiązując do klasyka kina) - ją kręci, a co podnieca:
- Poza newsami, poza Polską taką czy inną, ale zawsze ciekawą, poza światem bliższym i dalszym, wyborami we Francji, czy brakiem wyborów w KLD,“kręci” mnie dom. Kręci mnie lodówka, garnki, noże, piec, kuchenka (wyłącznie na gaz, są w życiu świętości :). To pewnie nie jest szczególnie “sexy” i może nie przystaje dziennikarce newsowej (antycypując: tak, tak - oczywiście jestem “czytaczką”, nie polemizuję, bo i po co? ;), ale kocham gotować. To mnie od zawsze odpręża i pozwala być bliżej tych, których kocham - napisała Hanna Lis na swoim nowym blogu.

Czytając zwłaszcza to ostatnie wyznanie, co wrażliwsi zapewne głęboko się wzruszyli.

/ 10Hanna Lis: kiedy czuje się seksowna?

Obraz
© AKPA

Prawdziwe deklaracje, co do kulinarnej miłości zaczęły się jednak dopiero w następnych akapitach. Przy użyciu potocznego języka i pikantnych porównań, Hanna Lis opowiadała o swojej wielkiej miłości, która niczym wyśmienity kochanek, odkryła w niej pełnię kobiecości:

- Zabrzmi może idiotycznie, ale czuję się bardziej kobieco z rondlem w ręku, niż na dwunastocentymetrowych szpilkach (choć jedno drugiego przecież nie wyklucza;). [...] ten czuły (i zmysłowy) akt troski o najbliższych, jakim jest gotowanie, daje mi niewyobrażalną frajdę - napisała blogerka.

/ 10Hanna Lis "od kuchni": poetycko o gotowaniu

Obraz
© AKPA

Według założenia dziennikarki, czytelnik jej pierwszego wpisu nie powinien mieć żadnych wątpliwości, że ten blog, to prawdziwy owoc miłości, zrodzony z pasji do kulinarnej sztuki.

Dlatego po zapewnieniach blogerka wyjaśnia, o czym będzie jej najnowsze "dziecko" i robi to w nie mniej poetycki sposób niż poprzednio:
- O gotowaniu. O zapachach, kolorach, fakturach. O przełamywaniu monotonii, przekraczaniu granic, o zabawie z kuchnią. Nie będzie tu kuchni molekularnej, z trzygwiazdkowych restauracji Michelina. Nie potrafię tak gotować, ani nie mam na to czasu, ani pewnie dość talentu i wyobraźni. Będą proste przepisy, których warunkiem powodzenia jest dobry, świeży “produkt”. Czyli taki, jakiego mamy w Polsce pod dostatkiem: na targach, w małych osiedlowych sklepikach.

/ 10Jak Hanna Lis uwodzi czytelników

Obraz
© AKPA

Po takim wstępie, przychodzi czas na próbkę kulinarnych fascynacji Hanny Lis. Na pierwszy ogień poszedł przepis na nietypowe Pesto Trapanese, o którym autorka bloga mówi z prawdziwą czułością:
- Zaczynam lightowo i łatwo;) Wszyscy znamy pesto genueńskie - uwielbiam. Ale kocham, dziko kocham pesto sycylijskie z Trapani. Proste, pachnące wiosną, uwodzące soczystą czerwienią - pisze Hanna Lis, starając się wręcz uwieść czytelników słowami.

/ 10Hanna Lis i kuchenno-historyczne opowieści

Obraz
© AKPA

By oddać autorce sprawiedliwość, trzeba przyznać, że podany przepis rzeczywiście wydaje się godny uwagi. Ponadto, okraszony szczyptą historii i genezy dania rodem z programów Makłowicza, jest serwowany internetowej społeczności w bardzo atrakcyjny sposób.

/ 10Hanna Lis "od kuchni": prawda czy fałsz?

Obraz
© AKPA

Jak ten kulinarno-blogowy eksperyment Hanny Lis ocenili internauci? Nawiązując do kulinarnego klimatu z omawianego bloga, można powiedzieć, że im smakowało.
Pod wpisem na ogół przychylne komentarze, choć nie brakuje też opinii od podejrzliwych internautów, którzy w pięknych, kuchennych opowieściach dziennikarki wyczuli nutkę fałszu.

/ 10Hanna Lis bloguje na bakier z polszczyzną?

Obraz
© AKPA

Byli też tacy, którzy wytknęli, co by nie mówić, profesjonalnej dziennikarce publicznej telewizji, zbytnie sympatyzowanie z obcojęzycznymi i kolokwialnymi określeniami, kosztem polszczyzny.

- W artykule tym "że sorry", "newsroomie", "lightowo", "manual" przeplata się z dużą liczbą uśmiechów, mrugnięć i wielokropków a także potrójnych znaków zapytania, zdań dopisywanych w nawiasach a na deser mamy wszechobecny cudzysłów, który ma dodawać treści słowom lub frazom albo mrugać okiem do niezbyt domyślnego czytelnika - skomentował pod wpisem Hanny Lis jeden z czytelników. (zachowano pisownię oryginalną)

10 / 10Hanna Lis pozytywnie oceniana w sieci i na wizji

Obraz
© AKPA

Na ogół jednak debiut Hanny Lis został oceniony przychylnie. Post o pesto jak na razie zebrał 500 "lajków"; prawie dwa razy więcej niż ostatni wpis Tomasz Lisa o kondycji naszego rządu.

Równie pozytywnie został oceniony powrót Hanny Lis na wizję przez telewidzów. Jak wynika z najnowszego raportu oglądalności przygotowanego przez Nielsen Audience Measurement, wydania "Panoramy" prowadzone przez nową prezenterkę gromadziły przed telewizorami około 1 mln widzów. To o 20 proc. więcej niż w maju ubiegłego roku.

KŻ/AOS

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta