Gessler w "Kuchennych Rewolucjach": "Kucharze przechodzą przedwczesną andropauzę smakową"

None

Obraz
Źródło zdjęć: © TVN/x-news

/ 5Co wydarzyło się w odcinku?

Obraz
© TVN/x-news

"Villa Bianco" to piękna restauracja, która mieści się na obrzeżach Wrocławia niedaleko lotniska i... kartofliska. Lokal jest spełnieniem marzeń młodego małżeństwa - Marty i Pawła. Niestety, miejsce, które miało tętnić życiem, świeci pustkami.

- To miejsce w ogóle nie zarabia na siebie. Podliczając koszty osobowe i energię, to każdy dzień generuje nam straty przynajmniej kilkaset złotych. Rodzice mniej więcej co miesiąc między 25 a 35 tysięcy złotych muszą dokładać - stwierdzili zgodnie właściciele.

Nie pomogła ani pomoc finansowa rodziców, ani zaangażowanie doświadczonego zespołu. Oliwy do ognia dolała za to nowa menadżerka Wiola, która nie potrafi porozumieć się z pozostałymi pracownikami.

- Ma wyższą ambicję niż swoje cztery litery. Jest pupilem właścicieli. (...) Albo się jest razem w zespole, albo jest się odrębną osobą, która chodzi i podpierdziela- powiedział szef kuchni Artur.

- Nasza piękna kierowniczka do wszystkich się dopieprza. Chodzi i mówi właścicielom, że tu źle, tamto źle, a nie widzi tego, co sama źle robi- dodał kucharz Moris.

Oprócz tego gospodarze przyznali, że nie mają pojęcia o branży gastronomicznej. Nic dziwnego, że zasięgnęli pomocy Magdy Gessler i ekipy "Kuchennych Rewolucji". Tylko czy gwiazda poradziła sobie z konfliktowym zespołem i uchroniła kolejną restaurację przed upadkiem?

AR/AOS

/ 5Trudny początek

Obraz
© TVN/x-news

Pierwsza reakcja Magdy Gessler po wejściu do restauracji "Villa Bianco" była bezcenna. I to dosłownie. Eleganckie i wytworne, ale puste wnętrze nie zachęcało do dłuższego pobytu.

- Miejsce mocno obciążone kasą. Aż kapie!- zauważyła ekspertka.

Mimo to zasiadła za stołem i dokładnie przewertowała menu. W karcie znalazły się niemal wszystkie kuchnie świata. Szkoda tylko, że w większości przygotowywane z mrożonych produktów. Ostatecznie, za namową szefa kuchni wybrała kilka pozycji z oferty. Po focacci z dżemami własnej roboty, przyszedł czas na ravioli ze szpinakiem. I o ile przystawka była, według Gessler, jadalna, to o drugim daniu nie można tego powiedzieć.

- Co jest tam czarnego? Farsz jest w ogóle niedoprawiony. Ani soli, ani gałki muszkatołowej. I mrożony, czarny gatunek szpinaku... Źle!- grzmiała.

Ale to nie koniec kulinarnych atrakcji, jakie na nią czekały.

/ 5Potem było tylko gorzej

Obraz
© TVN/x-news

Następnie na stole pojawiło się fettuccine verde z krewetkami. Artur powinien spalić się ze wstydu, słysząc niepochlebne opinie na temat przygotowanego przez siebie dania.

- Co to ma być? Kluski ciężkie i grube. Tu miały też być pomidory, a są trzy. Mrożona krewetka obrana ze skorupki przed podaniem, powiedziałabym najmarniejsza na świecie.

Gorzej być nie może? Owszem, może. Najlepszym przykładem na potwierdzenie tych słów było podanie i spróbowanie policzków wołowych.

- Są przegotowane, twarde i mają mnóstwo wody. Cały smak jest gdzieś w wodzie i gdzieś, ale nie w policzkach - stwierdziła Gessler.

Dalsze kosztowanie potraw groziło rozstrojem żołądka, dlatego nadszedł czas, aby zakończyć wizytę gwiazdy w pierwszym dniu rewolucji.

- Mamy miłą ekipę, ale mają problem. Przechodzą przedwczesną andropauzę smakową. Wszystko jest jak dla domu starców albo przedszkola. Kompletnie bez smaku- zawyrokowała.

/ 5"Są rozpuszczeni jak dziadowski bicz!"

Obraz
© TVN/x-news

Następnego dnia Gessler z zapałem ruszyła do pracy. Weszła do kuchni i... zamarła. Już dawno nie widziała tylu mrożonych zapasów i złych jakościowo produktów w jednym miejscu. To jednak nic! Wzrok restauratorki przykuł stojący na półce karton śmietany.

- To jest znowu śmietana z margaryny- wskazała na opakowanie.

- Ona jest do bitej śmietany - bronił się kucharz.

- Ale to znaczy, że ma być ch*jowa, tak? Pan mi powie, co ona ma wspólnego ze śmietaną, bo dla mnie nic. Pan sobie przeczyta na etykiecie, z czego składa się "nowoczesna" śmietana. Można spermę byka tu włożyć i wtedy byłaby zdrowsza! I jeszcze jedno: doprowadźcie do porządku patelnie, które kosztowały od cholery pieniędzy, bo są dobrej jakości i wszystkie są brudne i niedoczyszczone. Potrzebujecie kobiety do sprzątania?!- oburzyła się Gessler.

Ten, kto myśli, że którykolwiek z kucharzy przejął się krytyką ekspertki, jest w ogromnym błędzie. Żaden z nich nie stracił dobrego humoru. Brak pokory i ich wieczne chichoty mocno irytowały zarówno gwiazdę jak i właścicieli, bowiem gospodarzom wcale nie było do śmiechu.

/ 5Kolejna udana rewolucja

Obraz
© TVN/x-news

Na szczęście ostatecznie udało się doprowadzić pracowników do porządku. W końcu zrozumieli, że tylko wspólne działanie może przynieść korzyści. Z zaciekawieniem przyglądali się, w jaki sposób, specjalnie zaproszeni przez Magdę Gessler, kulinarni eksperci, gotują i podają potrawy. Poznanie gastronomicznych tajników okazało się zarówno świetną zabawą, ale również cenną nauką na przyszłość.

Oprócz nastawienia kucharzy zmieniono także surowe, a zarazem dystyngowane wnętrze restauracji. Nowe, jasne, miętowe kolory nadały lokalowi przytulności, o której wcześniej można było tylko pomarzyć. Restauracja od dziś nazywa się "Steak & Lobster", a w menu królują m.in. prawdziwe amerykańskie steki, przegrzebki, owoce morza w różnej postaci i przede wszystkim homary. Nic dziwnego, że finałowa kolacja okazała się sukcesem, a ponowny przyjazd Gessler do restauracji czystą przyjemnością.

- Mamy gości przez cały tydzień, w szczególności wieczorami, a w piątki, soboty i niedziele restauracja jest pełna. W ostatnią niedzielę wszystkie stoliki były zajęte, a goście musieli je rezerwować z wyprzedzeniem- powiedział po rewolucji właściciel w rozmowie z gazetawroclawska.pl.

AR/AOS

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta