Gessler w "Kuchennych Rewolucjach": "Cała Polska będzie miała z tego jaja"

None

Gessler w "Kuchennych Rewolucjach": "Cała Polska będzie miała z tego jaja"
Źródło zdjęć: © TVN/x-news

/ 51

Obraz
© TVN/x-news

Jola i Marek mieli już za sobą spory bagaż doświadczeń, kiedy się poznali i zakochali, ale postanowili rozpocząć nowe, wspólne życie. Marek porzucił branżę budowlaną, a Jola sklep, który prowadziła i razem otworzyli w Gdańsku Wrzeszczu restaurację "El Mundo". Hiszpańska nazwa lokalu sugerowałaby, że w menu znajdziemy kuchnię z całego świata. I tak też było. Obok swojskich pierogów z mięsem serwowano także danie kryjące się pod obco brzmiącą nazwą: francuskie boeuf bourguignon.

Chociaż restauracja znajduje się przy jednej z najbardziej ruchliwych ulic w tej dzielnicy, klienci omijają to miejsce szerokim łukiem. Przerażeni właściciele zachodzili w głowę, co jest przyczyną ich porażki. Nie mogli zrozumieć, dlaczego konkurencja w okolicy nie narzeka na brak gości. Dopiero Magda Gessler uświadomiła zagubionemu w świecie gastronomii małżeństwu, że ich głównym problemem jest zbyt małe doświadczenie w tej branży. Niestety, Jola i Marek nie mogli również liczyć na pomoc swoich kucharzy, którzy z gotowaniem nie mieli wiele wspólnego. Czy restauratorce udało się wyciągnąć właścicieli z tej naprawdę beznadziejnej sytuacji?

AR/AOS

/ 5Kaszanka z truskawkami na dobry początek

Obraz
© TVN/x-news

Właściciele nigdy nie ukrywali, że w "El Mundo" zainwestowali cały swój majątek. Taki skok na głęboką wodę okazał się bardzo ryzykowny i bolesny. Klientów, a co za tym idzie i pieniędzy, z każdym dniem ubywa. Przygoda życia przerodziła się w koszmar. Nic więc dziwnego, że oboje zdecydowali się skorzystać z pomocy Magdy Gessler. A ta nie przebierała w słowach, gdy skosztowała specjalności ich kuchni.

Na pierwszy ogień poszła przystawka, czyli kaszanka z... truskawkami. Urocze połączenie, ale to, co na talerzu wyglądało jak starannie przygotowane dzieło sztuki, nie smakowało już tak dobrze.

- Co to jest? Co to jest za misz-masz? Truskawki?! Boże drogi... To jest takie gotowanie, jak ja gotowałam w wieku 11 lat i nie wiedziałam co do czego dodać i było fajnie. Ale nie popełniałam takich błędów, żeby dać truskawki do kaszanki. Cała Polska będzie miała z tego jaja - skomentowała gwiazda.

Gdy nietypowy poczęstunek okazał się klęską, złe wrażenie miało zatrzeć kolejne danie.

/ 5Nie brakowało egzotycznych niespodzianek

Obraz
© TVN/x-news

Ziemniaczana tarta z boczkiem miała uratować honor restauracji. Niestety, nic z tego. Już sama forma podania potrawy pozostawiała wiele do życzenia.

- To nie jest tarta. To są ziemniaki "gratin". Jak może być tarta bez kruchego spodu? Tu są ziemniaki pokrojone, czymś zalane, na to ser i byle jaka śmietana z porem. Nie jest złe, ale pokraczne jak reszta - stwierdziła i w pośpiechu oddała talerz.

Gessler nawet się nie spodziewała, jaką niespodziankę szykuje dla niej szef kuchni. Choć gwiazda zamówiła zwykłe pierogi z mięsem, otrzymała je w wyjątkowym towarzystwie. Obok głównego dania, równie ważną rolę spełniał ananas. Takiego połączenia nie ma chyba żadna restauracja w Polsce.

- Ja pier**olę! Przepraszam, ale to jest już szczyt! Tak codziennie jest? Ananas do pierogów?! Zwęglony por jako dekoracja. Cóż za pretensjonalność. Pierogi z farszem a’la kebab to jem po raz pierwszy.

Z kolei próbowanie wołowiny zapiekanej po burgundzku obnażyło nie tylko największe braki w wiedzy kucharzy, ale również nieprzygotowanie właścicieli.

- Skoro nie jadła pani tego nigdy, to po co pani to daje ludziom. A przeczytała chociaż pani przepis?! - nie dowierzała Gessler.

- Nie... To znaczy tak, ale pięć miesięcy temu. Przepis oddałam kucharzowi.

Ale to nie wszystkie "atrakcje", jakie zgotowała gwieździe Jola.

/ 5Właścicielka nie próbuje potraw, bo nie chce przytyć

Obraz
© TVN/x-news

Restauratorka nie mogła się nadziwić, jak właścicielka może podawać dania klientom, skoro sama nigdy ich nie skosztowała. Na szczęście zaradna Jola miała zaskakującą wymówkę. Jak sama przyznała, nie próbuje serwowanego jedzenia, ponieważ boi się, że przytyje.

- Gdybym miała zacząć próbować wszystkie dania, to przy moich skłonnościach byłabym bardzo gruba. Sprawiłoby to, że czułabym się źle - wyjaśniła.

W końcu głos zabrał Marek.

- Dobra, powiem to: jesteśmy ludźmi, którzy bawią się w restauratorów. Od czterech lat bawimy się w restaurację - wyznał szczerze.

Oprócz tego wyszło na jaw, że pracownikom wypłacane jest coraz mniejsze wynagrodzenie, ponieważ restauracja przestała generować zyski. Jednak nikt nie zamierzał odejść z "El Mundo", ponieważ nie chciano zostawić właścicieli na lodzie.

/ 5Szczęśliwe zakończenie

Obraz
© TVN/x-news

Na szczęście rozmowa Magdy Gessler zarówno z właścicielami jak i pracownikami przyniosła oczekiwany skutek. Wszyscy zmobilizowali się do pracy i z uwagą przyglądali się pichceniu gwiazdy. Przygotowanie finałowej kolacji okazało się nie lada wyzwaniem, to ostatecznie goście wyszli z odmienionej restauracji "Pod Cielakiem" najedzeni i zadowoleni. Jeszcze większą radość okazywali gospodarze, którzy nie mogli uwierzyć w swój sukces.

Ponowna wizyta Gessler w Gdańsku również należała do udanych. Choć Jola i Marek zdecydowali się wymienić całą załogę restauracji, to zmiany personalne nie wpłynęły negatywnie na jakość serwowanych potraw. Nowi kucharze świetnie odnaleźli się w menu zaproponowanym przez gwiazdę.

- Kuchnia jest domowa, jakby sprzed wojny. Cudowna, świeża, cielęca, polska. Zapraszam!- zachwalała na koniec odcinka kulinarna ekspertka.

AR/AOS

Wybrane dla Ciebie

Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
Orły 2025. Aż 11 statuetek dla jednego filmu
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
"Kulej. Dwie strony medalu" wybrany najlepszym filmem według użytkowników Wirtualnej Polski [RECENZJA]
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
Powrócił po zwolnieniu z TVP. Nie traci nadziei
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
"Dzień Dobry TVN": Marcin Prokop w pojedynkę przywitał się z widzami. "Jedna osoba temu nie podoła"
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
Będzie konkurencja dla TVP i TVN. Polsat szykuje śniadaniówkę
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
TV Republika znowu lepsza niż TVN24. "Powoli zaczynamy się przyzwyczajać"
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Katarzyna Kwiatkowska ma dużą tolerancję dla żartów. Ale jednej kategorii humoru nie znosi
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Niespodziewane zmiany w "Dzień Dobry TVN". Widzowie mogą być zaskoczeni
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Anna z "Rolnik szuka żony" wróciła z synem do domu. Czekało ich piękne powitanie
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Koniec będzie szybszy, niż sądzili. Fani "M jak miłość" są wściekli
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Michał Żebrowski o Jacku Kurskim w programie "Bez retuszu": "gangster medialny"
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta
Absurdalna odpowiedź w "Jeden z dziesięciu". Internet ją zapamięta