Gessler budzi ludzi! Dzika rewolucja w ospałym "Parasolu" - polowanie na jelenia i wątek niemiecki postawiły restaurację na nogi!
Jak wiadomo wyśmienite potrawy nie powstają w mgnieniu oka. Przygotowanie nawet najprostszych dań ze świeżych produktów musi potrwać kilkanaście minut. Restauracja "Niebieski parasol" w Chojnowie wystawia jednak swoich klientów na prawdziwą próbę czasu, o czym na własnej skórze przekonała się Magda Gessler. Zamówione przez restauratorkę dania powstawały w tak żółwim tempie, że Gessler w oczekiwaniu na jedzenie zasnęła na stole! Co gorsza, humoru degustatorce wcale nie poprawił smak długo wyczekiwanych potraw. Werdykt Magdy Gessler był dla zespołu "Parasola" miażdżący - serwowane tam jedzenie jest okropne! Gessler postanowiła więc zrobić temu miejscu pobudkę. Przepędziła kuchnię rodem z PRL-u i w poszukiwaniu oryginalnego smaku wyruszyła na poszukiwanie... jeleni!
"Kuchenne rewolucje": pobudka Magdy Gessler
Jak wiadomo, wyśmienite potrawy nie powstają w mgnieniu oka. Przygotowanie nawet najprostszych dań ze świeżych produktów musi potrwać kilkanaście minut. Restauracja "Niebieski parasol" w Chojnowie wystawia jednak swoich klientów na prawdziwą próbę czasu, o czym na własnej skórze przekonała się Magda Gessler.
Zamówione przez restauratorkę dania powstawały w tak żółwim tempie, że Gessler w oczekiwaniu na jedzenie zasnęła na stole! Co gorsza, humoru degustatorce wcale nie poprawił smak długo wyczekiwanych potraw. Werdykt Magdy Gessler był dla zespołu "Parasola" miażdżący - serwowane tam jedzenie jest okropne!
Gessler postanowiła więc zrobić temu miejscu pobudkę. Przepędziła kuchnię rodem z PRL-u i w poszukiwaniu oryginalnego smaku wyruszyła na poszukiwanie... jeleni!
Tak sennego przywitania Magda Gessler jeszcze nie miała. Choć zazwyczaj na wiadomość o przyjeździe restauratorki, personel odwiedzanych przez nią restauracji uwija się jak w ukropie, tym razem kucharki "Niebieskiego parasola" wykazały się wyjątkową opieszałością. Tłumaczyły, że główną przyczyną ich kulinarnej porażki był paraliżujący je stres, to były w pełni świadome, że przygotowywane przez nich dania mają wątpliwe walory smakowe.
Jedna z kucharek przyznała wprost, że podawany "barszcz to szajs", a odchudzona Magda Gessler lamentowała nad kalorycznością podawanych jej dań:
- Jakbym się tutaj stołowała, to miałabym zupełnie inną figurę - z przekąsem zauważyła restauratorka. Zresztą, do tematu swojej nowej, szczuplejszej figury Gessler powracała w ciągu tej wizyty jeszcze kilkakrotnie.
KŻ/AOS
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
Kuchnia "Niebieskiego parasola"? Meksyk rodem z PRL-u!
Testu na smak nie przeszło żadne z podanych Magdzie Gessler dań. Kuchnię "Niebieskiego parasola" restauratorka określiła jako dziwne połączenie PRL-u z Meksykiem.
Autorką tej niekonwencjonalnej mieszanki była właścicielka restauracji, która usilnie nakłaniała kucharki do stosowania w swojej pracy ścisłej gramatury produktów oraz wprowadziła do menu meksykańskie niewypały.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kuchenne rewolucje": kłopotliwa gramatura
Propozycje w karcie oraz niemożliwe do realizacji wymagania dotyczące przestrzegania gramatury, stały się zarzewiem poważnego konfliktu pomiędzy właścicielką restauracji a kucharką, którego efektem była kiepska jakość serwowanego jedzenia.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kuchenne rewolucje": konfrontacja Magdy Gessler
Podczas konfrontacji Magda Gessler wydusiła w końcu od zespołu szczerą ocenę współpracy z właścicielką:
- Nie powiesz mi, k**wa, że cię nie denerwuje, jak ktoś ci miesza w garnkach! - stwierdziła szczerze restauratorka.
- No tak, przyznaję... Zwłaszcza, że właścicielka potrafi na nas nakrzyczeć - przyznała w końcu jedna z kucharek.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kuchenne rewolucje": polowanie na jelenia
W celu rozluźnienia napiętej atmosfery panującej w zespole "Parasola", Magda Gessler zabrała bohaterów rewolucji na integracyjną rozrywkę, która miała wiele wspólnego z pomysłem restauratorki na nowe oblicze podupadającej restauracji.
Zespół restauracji sprawdził się w łucznictwie, by później móc upolować prawdziwego jelenia - nowy symbol odmienionego lokalu.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kuchenne rewolucje": polsko-niemiecka propozycja
Metamorfoza w Chojnowie zaproponowana przez Gessler, jak zwykle nawiązywała do historii i największych walorów tego miejsca. Specjalnością nowej restauracji "Pod jeleniem" stała się dziczyzna, a w szczególności gulasz z tytułowego jelenia.
Eksperymentalna mieszanka kuchni polsko-meksykańskiej odeszła w zapomnienie, a jej miejsce zajęły smaki polsko-niemieckie, charakterystyczne dla dolnośląskiego regionu.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
Magda Gessler i niemiecka teściowa
Przy okazji oswajania zespołu z tradycją kuchni sąsiadów zza Odry, Magda Gessler zdradziła, skąd u niej tyle uznania dla niemieckich specjałów. Jak przyznała restauratorka, smak niemieckiej kuchni poznała za sprawą teściowej z pierwszego małżeństwa z Volkhartem Mullerem.
Według Magdy Gessler, niemiecki "wątek" w karcie restauracji "Pod jeleniem" będzie skuteczną przynętą dla turystów z sąsiadujących z Chojnowem niemieckich landów.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kuchenne rewolucje": dziczyzna i naleśniki
Podczas rewolucji Magda Gessler nie zapomniała jednak o polskich podniebieniach i... kieszeniach. "Pod jeleniem" - poza myśliwskimi i niemieckimi cymesami - serwuje również tradycyjne polskie przysmaki. Jednym z nich są np. naleśniki z twarogiem, które były przedmiotem zaciętej rywalizacji pomiędzy kucharkami restauracji.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kuchenne rewolucje": myśliwskie przebudzenie
Rewolucja pstrokatego dotąd "Niebieskiego parasola", zakończyła się sukcesem. Goście finałowej kolacji byli zachwyceni nowymi propozycjami restauracji i wystrojem lokalu rodem z leśniczówki.
Dumy z udanej metamorfozy tego ospałego niegdyś miejsca nie kryła również Magda Gessler. Jak się jednak okazało, wyjątkowo dobry nastrój autorki rewolucji nie był jednak spowodowany wyłączenie zawodową satysfakcją.
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku
"Kuchenne rewolucje": odchudzone skojarzenia Magdy Gessler
Magda Gessler aż do przesady podkreślała na każdym kroku swój dietetyczny sukces, który w przypadku restauratorki rzeczywiście jest niepodważalny i godny uznania. Odchudzanie zdominowało jednak życie Magdy Gessler do tego stopnia, że wszystko kojarzyło jej się jednoznacznie z tym tematem. Nawet menu restauracji "Pod jeleniem", na widok którego gastronomiczna celebrytka ożywczo zareagowała:
- Odchudzone menu - zupełnie tak, jak ja!
Jednak zenit swojej "skromności" Magda Gessler osiągnęła, gdy otrzymaną w podziękowaniu za dokonaną rewolucję karykaturę podsumowała tymi słowami:
- Tylko tułów należałoby zmienić, bo się zmienił - podkreśliła na odchodne restauratorka.
KŻ/AOS
Dieta na 1 dzień tygodnia! * Jesteśmy też na Facebooku! Dołącz do nas!* Teleshow.pl na Facebooku