Dominik Czeronek z "Masterchefa" zdradza przepis na idealne pączki. Zawsze wyjdą!
Jaki jest pączek idealny? Ilu cukierników, tyle opinii, ale swoim niezawodnym patentem na puszyste oponki podzielił się z nami Dominik Czeronek z programu "Masterchef". Koniecznie sprawdź ten przepis!
16.02.2023 09:49
- Przy przyrządzaniu pączków, szczególnie tych tradycyjnych, najważniejsza jest cierpliwość. Jeśli będziemy pospieszać ciasto, to może się na nas obrazić i po prostu nie wyrosnąć - przestrzega Dominik Czeronek z Wrocławia, który z powodzeniem próbował swoich sił w 11. edycji programu "Masterchef". Jak z pewnością pamiętają widzowie, Czeronek dotarł do półfinału show, a swoją kulinarną pasję rozwija do dziś i dzieli się nią z fanami w mediach społecznościowych.
W tłusty czwartek Dominik Czeronek będzie jednym ze znanych gości, którzy pojawią się na otwartym kanale telewizyjnym platformy Pilot WP, by przygotować słodkie pyszności. Na otwartym, dostępnym dla wszystkich kanale "Pączki z gwiazdami" swoje receptury i porady zdradzą także Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji kulinarnego show TVN, Marlena Cichocka, finalistka ósmej edycji czy Wika Chmielewska z "Masterchef Junior".
Pilot WP Urodziny Pączka!
Nabraliście apetytu na wspólne gotowanie? Jeśli tak, to prezentujemy prosty i sprawdzony przepis Dominika Czeronka na hiszpańskie pączki domowej roboty. Oto lista składników:
- 220 ml wody
- 100g masła
- 180g mąki
- Szczypta soli
- 4-5 jajek M
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- Lukier
- Roztopiona czekolada gorzka lub mleczna
- Migdały posiekane
- 1l oleju
Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem i cukrem w rondlu, aż masło się rozpuści. Następnie dodać mąkę wraz z solą i mieszając szpatułką gotować ciasto na wolnym ogniu ok 5 minut. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta wbić 2 jajka i zmiksować, następnie miksując dodać kolejne 2 jajka. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy rozbić w osobnej misce 1 jajko i rozbełtać. Następnie dodać połowę lub całe, w zależności od konsystencji ciasta (ciasto powinno powoli, ale swobodnie spadać ze szpatułki).
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego o szerokiej końcówce. Następnie z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty i na takich kwadratach wyciskamy okręgi.
Pączki smażymy na oleju rozgrzanym do 180 st. C, wrzucając je stroną ciasta do dołu. Po ok. 1 minucie za pomocą szczypiec ściągamy papier, a pączki smażymy do złotego koloru z każdej strony. Usmażone pączki odsączamy na papierze do pieczenia i maczamy w dowolnych polewach.
Warto pamiętać, że kuchnia to jednak nie apteka, a podane w przepisie ilości są nieco umowne.
- Nieważne, jaki rodzaj pączków robisz, zawsze ufaj swojej intuicji. Jeżeli wydaje ci się, że ciasto jest zbyt gęste lub luźne, to nie bój się dodać trochę więcej płynu lub mąki. Każde pomieszczenie ma inną wilgotność, jajka są różnej wielkości, a mąka różni się prawie z każdym opakowaniem - radzi uczestnik "Masterchefa".
Drugie urodziny Pączka z Pilota WP
Gotowanie z kulinarnymi gwiazdami to niejedyna atrakcja, jaką na dziś przygotował Pilot WP. Tłusty czwartek to także drugie urodziny Pączka z Pilota WP, konesera prawdziwie tłustej rozrywki. Z tej okazji w mediach społecznościowych Pilota WP na małych i dużych miłośników Pączka czekają konkursy z nagrodami (do wygrania gadżety, ale i koszulka Roberta Lewandowskiego!) czy też specjalny urodzinowy filtr na Instagrama, dzięki któremu sprawdzisz, jakim Pączkiem dziś jesteś. Ale to nie wszystko.
W obszernej bibliotece Pilota WP znajdziecie tłustą listę filmów polecanych przez Pączka. "Agent XXL", "Diabli nadali", "Cast Away", czy "Teoria wielkiego podrywu" - to tylko niektóre z jego licznych, sprawdzonych propozycji.
Chwytajcie za pączka i Pilota WP!