"Top Chef": Katarzyna Daniłowicz wygrała 4. edycję programu!
Do 4. polskiej edycji najstarszego na świecie kulinarnego show "Top Chef" wybrano 17 najbardziej nietuzinkowych kulinarnych osobowości. Kucharze gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i na świecie, ale do finału dotarli tylko najlepsi: Katarzyna Daniłowicz, Adam Adamczak i Łukasz Budzik.
21.05.2015 | aktual.: 21.05.2015 12:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Adam Adamczak pracuje jako zastępca szefa kuchni w restauracji "Concordia Taste". Siedem lat spędził w pizzerii, potem uczył się sekretów kuchni polskiej. Swoje umiejętności szkolił w wielu restauracjach i hotelach, a pracując dla "Concordii" zdobył tytuł Kucharza Roku 2013 miesięcznika "Kuchnia". Dziś specjalizuje się w kuchni europejskiej. Jego hobby to tatuaże.
Łukasz Budzik przez osiem lat trenował piłkę nożną na pozycji bramkarza. Po ukończeniu liceum we Wrocławiu zaczął się szkolić jako kucharz. Pracował w restauracji hotelu "Lappo", a także w "Cesarsko-Królewskiej", "Monopol" i "Acquario" we Wrocławiu. Aktualnie mieszka i pracuje w Doha, stolicy Kataru. Gotowanie dla innych sprawia mu ogromną przyjemność.
Katarzyna Daniłowicz mieszka i pracuje we Wrocławiu. Jest absolwentką architektury, ukończyła szkołę gastronomiczną, a obecnie pracuje jako zastępca szefa kuchni w restauracji "Mennicza Fusion". Umiejętności kulinarne szkoli pod okiem swojego szefa i narzeczonego - Bogumiła.
Fantazja i precyzja finalistów była doceniana przez jury od samego początku programu. Walka w finale była więc zacięta i żaden z kucharzy nie zamierzał tak łatwo oddać głównej nagrody. Jednak zwycięzca mógł być tylko jeden. Jurorzy (Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i Grzegorz Łapanowski) zdecydowali, że tytuł Top Chef i 100 tysięcy złotych trafi w ręce Katarzyny Daniłowicz.
- Jestem przeszczęśliwa i bardzo się cieszę. Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali - mówiła wzruszona laureatka.