"Top Chef": Katarzyna Daniłowicz wygrała 4. edycję programu!
21.05.2015 07:38, aktual.: 21.05.2015 12:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do 4. polskiej edycji najstarszego na świecie kulinarnego show "Top Chef" wybrano 17 najbardziej nietuzinkowych kulinarnych osobowości. Kucharze gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i na świecie, ale do finału dotarli tylko najlepsi: Katarzyna Daniłowicz, Adam Adamczak i Łukasz Budzik.
Adam Adamczak pracuje jako zastępca szefa kuchni w restauracji "Concordia Taste". Siedem lat spędził w pizzerii, potem uczył się sekretów kuchni polskiej. Swoje umiejętności szkolił w wielu restauracjach i hotelach, a pracując dla "Concordii" zdobył tytuł Kucharza Roku 2013 miesięcznika "Kuchnia". Dziś specjalizuje się w kuchni europejskiej. Jego hobby to tatuaże.
Łukasz Budzik przez osiem lat trenował piłkę nożną na pozycji bramkarza. Po ukończeniu liceum we Wrocławiu zaczął się szkolić jako kucharz. Pracował w restauracji hotelu "Lappo", a także w "Cesarsko-Królewskiej", "Monopol" i "Acquario" we Wrocławiu. Aktualnie mieszka i pracuje w Doha, stolicy Kataru. Gotowanie dla innych sprawia mu ogromną przyjemność.
Katarzyna Daniłowicz mieszka i pracuje we Wrocławiu. Jest absolwentką architektury, ukończyła szkołę gastronomiczną, a obecnie pracuje jako zastępca szefa kuchni w restauracji "Mennicza Fusion". Umiejętności kulinarne szkoli pod okiem swojego szefa i narzeczonego - Bogumiła.
Fantazja i precyzja finalistów była doceniana przez jury od samego początku programu. Walka w finale była więc zacięta i żaden z kucharzy nie zamierzał tak łatwo oddać głównej nagrody. Jednak zwycięzca mógł być tylko jeden. Jurorzy (Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i Grzegorz Łapanowski) zdecydowali, że tytuł Top Chef i 100 tysięcy złotych trafi w ręce Katarzyny Daniłowicz.
- Jestem przeszczęśliwa i bardzo się cieszę. Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali - mówiła wzruszona laureatka.