Michał Bryś poprowadzi 6. edycję "Hell's Kitchen"!
- W moim poprzednim życiu byłem reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym - mówi o sobie Michał Bryś.
29.06.2016 | aktual.: 29.06.2016 18:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przez 15 lat pracy w branży muzycznej i telewizyjnej udało mu się osiągnąć wiele sukcesów, zdobyć uznanie i pracować z najlepszymi m.in. z zespołem Hey, Kasią Kowalską, Kasią Nosowską, grupą Perfect i wieloma innymi artystami. Będąc u szczytu, porzucił dotychczasową pracę i zajął się tym, co kochał najbardziej - gotowaniem.
Szef kuchni L'enfant Terrible, jednej z najlepszych warszawskich restauracji, w zaledwie dwa lata zdobył uznanie gości oraz został doceniony i nagrodzony przez krytyków kulinarnych. Choć Michał Bryś nie ukończył żadnej szkoły gastronomicznej, nie przeszkadzało mu to w zdobywaniu doświadczenia zawodowego na stażach w najlepszych restauracjach świata: De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin), Geranium w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin), The Harwood Arms w Londynie (1 gwiazdka Michelin). Jednak pierwszą profesjonalną kuchnią, w której nowy prowadzący "Hell's Kitchen" miał szansę odbyć staż, było Atelier Amaro - pierwsza polska restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin.
Pasję do gotowania Bryś ma w genach. Jego przodkowie prowadzili restaurację na Śląsku i zajmowali się młynarstwem i rzeźnictwem. Jednak to babcia pokazała mu świat smaków i aromatów.
- Babcia rewelacyjnie gotowała, była kucharką totalną i siedziała tylko w kuchni. Zawsze po szkole chodziłem do niej na obiad. Siedziałem w tej kuchni i patrzyłem, co tam się dzieje. Chłonąłem te zapachy i próbowałem tych wszystkich rzeczy - wspomina i dodaje, że początki jego "prawdziwego gotowania" sięgają liceum.
Z czasem nowy szef "Piekielnej Kuchni" zaczął nabierać coraz więcej wprawy w gotowaniu. Pragnął upewnić się, że jest to droga, którą chce podążać. Postanowił więc sprawdzić się w zawodowych kuchniach. Pierwszą z nich była ta, należąca do szefa Wojciecha Modesta Amaro. Następnie wysłał listy do wybranych szefów kuchni na całym świecie. Napisał o pasji i dołączył zdjęcia swoich dań, co wystarczyło, żeby móc szlifować swój kunszt u boku najlepszych. Dziś, wspierany przez przyjaciół i partnerów biznesowych, kontynuuje rodzinną tradycję w restauracji L'enfant Terrible na warszawskim Starym Mokotowie.
Po sześciu miesiącach od otwarcia, L'enfant Terrible otrzymała zaszczytne wyróżnienie 2 czapek przyznawane przez prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Gault&Millau. Zdobyła również tytuł "Knajpy Roku 2014 według Czytelników Gazety Wyborczej" i zajęła 1. miejsce w rankingu najlepszych restauracji 2014 roku według KrytykaKulinarna.pl. Michał Bryś otrzymał także nagrodę magazynu Warsaw Insider - Best Newcomer 2014. Rok później został wyróżniony tytułem Szef Jutra Gault&Millau Tour 2015 regionu Centrum, a następnie otrzymał jedną z cenniejszych nagród międzynarodowego świata gastronomii - Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska. Restauracja L'enfant Terrible jako jedna z ośmiu restauracji w Polsce otrzymała 3 czapki i jedną z najwyższych not w tej kategorii - 15.5 punktu w przewodniku Gault&Millau Polska na rok 2016. W marcu 2016 roku restauracja Michała Brysia otrzymała również rekomendację czerwonego przewodnika Michelin. W maju 2016 roku nowy prowadzący "Hell's Kitchen" dołączył również do zaszczytnego grona
szefów kuchni i restauratorów Jeunes Restaurateurs d'Europe. Ta najstarsza w świecie gastronomii, założona we Francji w 1974 roku, europejska organizacja zaprasza jedynie najlepszych i wysoko nagradzanych szefów kuchni z szesnastu krajów Europy.
Kuchnią Michała Brysia zachwyca się m.in. najbardziej znany krytyk kulinarny w Polsce - Maciej Nowak, a także wokalistka - Kasia Kowalska.
- Michał Bryś jest iluzjonistą polskiej gastronomii. Z wykształcenia i pierwszego zawodu aktor teatralny i filmowy, z zamiłowania - szef kuchni. Połączenie żywiołu kulinarnego i performatywnego da uczestnikom i widzom "Hell's Kitchen" zupełnie niepowtarzalne doznania - stwierdził Maciej Nowak.
- Poznaliśmy się z Michałem 20 lat temu w Universalu, podczas promocji mojej płyty. Jeżeli się czegoś podejmuje, przygotowuje to od początku do końca i ma nad tym całkowitą kontrolę. Jest prawdziwym facetem z krwi i kości, co wiąże się też z tym, że ma swoje zdanie... Przez lata współpracy polubiliśmy się. To właśnie w domu Michała dowiedziałam się o jego drugiej pasji, o której wcześniej nie miałem pojęcia, czyli gotowaniu. On miał ogromną przyjemność robiąc swój makaron, piekąc chleb, przyrządzając wszystko od początku do końca. Nie mogłam wyjść z podziwu. Pamiętam, że to co serwował było fantastyczne. Taką samą pasję, jaką wkładał kiedyś do pracy z artystami, wkłada teraz do pracy w kuchni. Michał ma naturalny dar i myślę, że w "Hell's Kitchen" poradzi sobie na pewno. To było niesamowite, jak ta pasja do gotowania całkowicie wyparła jego poprzednie życie zawodowe. Wspieram go całą sobą. Michał na to ciężko pracował i kocha to, co robi, a to jest tak bardzo ważne, żeby kochać swoją pracę - dodała Kasia
Kowalska.
- sezon programu "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" z udziałem nowego szefa kuchni Michałem Brysiem zadebiutuje we wrześniu na antenie Polsatu.