Trwa ładowanie...
d4iwfx0

"Trujecie ludzi!" Gessler przerażona śmietnikiem

Magda Gessler odwiedziła Żerkowo w Wielkopolsce. W stuletniej kamienicy pod Jarocinem Małgosia i Przemek od ośmiu lat prowadzą "Pizzerię Familijną". Oboje lubią dobrze zjeść, ale czy wiedzą jak prowadzić restauracje i co kryje się w serwowanych przez nich "przysmakach"?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Magda Gessler w Bistro Tłusty Indyk.
Magda Gessler w Bistro Tłusty Indyk. (Instagram, @)
d4iwfx0

Odczytując nazwę "Pizzeria familijna" Magda Gessler spodziewała się włoskiej rodziny, w zamian poznała polskich państwa "Fastfoodzkich". Mimo gigantycznych obrotów, ośmioletni biznes Małgosi i Przemka nie przynosi spektakularnych dochodów i kulinarnych satysfakcji. Gessler była przerażona ich podejściem do gastronomii.

Jak można dobrze nakarmić produkując głównie obiady za około 4 zł? A pizza składa się z najgorszych produktów i "śmierdzi śmietnikiem"? Zresztą śmieci to słowo klucz do dzisiejszego odcinka. - Ta knajpa to jeden wielki śmietnik. Można coś zjeść, ale trzeba to wygrzebać.- skwitowała pierwsze wrażenie Gessler. Następnego dnia wtargnęła na zaplecze i całe zapasy wyrzuciła do kosza.

d4iwfx0

Widząc to marnotrawstwo, freeganie złapali by się za głowę. Podobne odczucia musiały miotać Przemkiem, który samodzielnie zajmuje się na zaopatrzeniem lokalu. Gessler była jednak stanowcza - Wy dla mnie trujecie ludzi!- pokrzykiwała na właściciela.

Mina Przemka gdy usłyszał, że ma przygotować ekologiczne produkty, była bezbłędna. Okazało się, że jego pracownice wiedzą o zdrowym żywieniu nieco więcej. Pani Ania pracująca jako pomoc kuchenna hoduje nawet drób na potrzeby własnej rodziny.

Przyszedł moment na prezentację pomysłu "rewolucji". Co tym razem wymyśliła znana restauratorka? - "Zdrowo naszprycowane indyki", całe menu swojskie i naturalne. Koniec z półproduktami. Zamiast śmieciowej pizzy - małe pizzerinki z najlepszych składników. Pyszna zupa kalafiorowa na białych warzywach. Gwiazda wieczoru - tłusty faszerowany indyk w towarzystwie piure z ziemniaków z poprzedniego menu.

Brzmi smakowicie i ponoć tak smakuje. Rewolucja udała się na tyle, że właściciele porzucili produkcję tanich cateringowych dań i założyli własną wędzarnię. Zdaniem Gessler indyka mają najlepszego w Polsce. Spróbujecie?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4iwfx0

Podziel się opinią

Share
d4iwfx0
d4iwfx0