Skandal w "Top Model". Jest oświadczenie TVN

Dominic D'Angelica, finalista programu "Top Model" był oskarżony o przestępstwo seksualne. Przeszłość uczestnika show wyszła na jaw, co wywołało potężną burzę. TVN wydał oświadczenie.

Dominic D'AngelicaDominic D'AngelicaŹródło: Instagram
d4bzsow

Tuż przed finałowym odcinkiem "Top Model" wyszło na jaw, że Dominic D'Angelica był oskarżony o przestępstwo seksualne. Został w 2011 roku skazany za uprawianie seksu oralnego z osobą nieletnią, poniżej 16. roku życia. Sam miał wtedy 22 lata. D'Angelica miał dostać wyrok 60 dni pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata. Według medialnych doniesień, został też wpisany na listę przestępców seksualnych.

Zobacz: Szymon Reich. "Nauczyłem się jednoczyć religijność z życiem codziennym"

Dominic D'Angelica usunięty z "Top model" - taką decyzję przekazano w oświadczeniu.

Czytamy w nim:

"W związku z informacjami o przeszłości Dominica D’Angelica, który okazał się skazany w Stanach Zjednoczonych za przestępstwo seksualne, został on usunięty z finału Top Model. Ubolewamy, że taki uczestnik trafił do programu. W tej chwili sprawdzamy okoliczności, w jakich do tego doszło. Jeśli okaże się, że w procesie rekrutacji tego uczestnika nie zachowano należytej staranności, zostaną wyciągnięte konsekwencje".

Przypomnijmy, że w sprawie głos zabrała fundacja Operation Care Amador County, działająca na rzecz ofiar przestępstw i przemocy na tle seksualnym.

"Wszystkie informacje są zawarte w publicznym rejestrze, do którego polscy obywatele nie mają jednak dostępu. Matka ofiary ma wszystkie potrzebne dokumenty i zdjęcia ze sprawy. Warto wspomnieć, że rodzina ofiary dowiedziała się w sierpniu, że Dominic wziął udział w programie i próbowali skontaktować się z produkcją, jednak nie uzyskali żadnej odpowiedzi" - powiedział Pudelkowi przedstawiciel organizacji.