Premiera programu "Masterchef Australia" już w niedzielę
Masterchef: Australia” to smaczny kąsek dla wszystkich wielbicieli gotowania. Antypody słyną bowiem z oryginalnej kuchni prostu z buszu – stek z kangura, zupa z żółwia, sałatka z eukaliptusem i owocami quandong, to tylko niektóre z niezwykłych potraw rdzennych mieszkańców Australii. Czy dwudziestu czterech śmiałków, którzy zakwalifikowali się do programu, zachwyci równie wyszukanymi potrawami? Ich pierwszym zadaniem będzie przygotowanie swojego popisowego dania.
Sędziowie: George Calombaris, Matt Preston i Gary Mehigan pomagają uczestnikom, próbują ich potraw, a co najważniejsze - decydują o ich losie. Główne trofea to: kontrakt na książkę kucharską, nagroda w wysokości 100 000 dolarów australijskich i tytuł mistrza Masterchefa.
W programie nie zabraknie także testów weryfikujących nie tylko wiedzę kulinarną, ale również umiejętności techniczne. Uczestnicy będą musieli wykazać się znajomością dań z różnych zakątków świata, w tym z Francji, kolebki wykwintnej kuchni. Jednym z wyzwań będzie stworzenie zjawiskowego dania inspirowanego Paryżem i deseru godnego Wersalu.
Podczas rund eliminacyjnych udowodnią, że potrafią pracować pod presją czasu, w wyjątkowo stresujących warunkach. Jak zakończy się ta zacięta rywalizacja? Widzowie dowiedzą się oglądając program „Masterchef: Australia” w niedzielę, 1 czerwca, o godz. 18.00 na TLC.