Trwa ładowanie...

Makłowicz w podróży: Odcinek 81

Makłowicz w podróży: Odcinek 81Źródło: TVP2
d2qhr7a
d2qhr7a

SKARBY KERALI

Tytułowe skarby tego południowo-zachodniego stanu Indii to przede wszystkim orzechy kokosowe, od których Kerala wzięła swoją nazwę; wykorzystuje się je niemal w całości do celów spożywczych i przemysłowych.

Inne miejscowe bogactwa to podrównikowe plaże Oceanu Indyjskiego, owoce morza, pieprz i kauczuk – rośliny, które odegrały wielką rolę w historii naszej cywilizacji – i oczywiście keralska kuchnia, dość odmienna od kuchni Indii Północnych. Każdemu z tych skarbów podróżnik z Polski poświęca odpowiednią porcję czasu i uwagi. Główne składniki, których używa do gotowania to ryba, przyprawy i mleczko kokosowe. W efekcie powstaje danie

d2qhr7a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qhr7a