Makłowicz w podróży: Odcinek 81

SKARBY KERALI

Tytułowe skarby tego południowo-zachodniego stanu Indii to przede wszystkim orzechy kokosowe, od których Kerala wzięła swoją nazwę; wykorzystuje się je niemal w całości do celów spożywczych i przemysłowych.

Makłowicz w podróży: Odcinek 81
Źródło zdjęć: © TVP2

Inne miejscowe bogactwa to podrównikowe plaże Oceanu Indyjskiego, owoce morza, pieprz i kauczuk – rośliny, które odegrały wielką rolę w historii naszej cywilizacji – i oczywiście keralska kuchnia, dość odmienna od kuchni Indii Północnych. Każdemu z tych skarbów podróżnik z Polski poświęca odpowiednią porcję czasu i uwagi. Główne składniki, których używa do gotowania to ryba, przyprawy i mleczko kokosowe. W efekcie powstaje danie

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)