Anthony Bourdain: Bez Rezerwacji w TLC!
Mówi się, że niemożliwe jest pełne poznanie kultury danego kraju bez skosztowania jego tradycyjnych potraw. Wie o tym doskonale Anthony Bourdain - uznawany za kulinarnego Indianę Jones’a - główny bohater wielokrotnie nagradzanego programu dokumentalnego „Anthony Bourdain: Bez Rezerwacji”. Już w październiku br. Bourdain porwie widzów TLC w niesamowitą podróż kulinarną po najsmakowitszych zakątkach świata.
W kolejnych odcinkach będziemy wraz z nim poznawać kulturę i kuchnię państw z całego świata. Począwszy od Szwecji, w której Tony będzie próbował obalić stereotypy, jakoby w tym skandynawskim kraju mężczyźni byli wyłącznie wysokimi blondynami, a miejsce kultowej potrawy zajmowały szwedzkie klopsiki. Bourdain odwiedzi popularną ekskluzywną restaurację Lox, gdzie spróbuje prawdziwie szwedzkich dań, takich jak homar na maśle z cukrem, czy sorbet z borówki brusznicy.
12.09.2011 | aktual.: 25.11.2013 12:53
Kolejnym przystankiem będzie Portoryko. Razem z głównym bohaterem odwiedzimy kawiarnię Barrichina Cafe – miejsce, w którym narodziła się pina colada. Zasmakujemy lechonery (czyli pieczonego świniaka) noszącej miano najlepszej na świecie wieprzowiny z rusztu. Zobaczymy, jak przyrządza się mofongo, czyli potrawę ze smażonych plantanów (zielone banany) utartych z odrobiną bulionu, czosnku, oleju i skwarków. Tradycyjnie mofongo podaje się z wieprzowiną, jednak Tony przybliży nam także wersje z kurczakiem, wołowiną i krewetkami.
Podróż do Quebecu rozpoczniemy od wizyty na kaczej farmie, gdzie produkuje się popularne na całym świecie, szczególnie w krajach frankofońskich, foie gras. Poznamy także tajniki produkcji syropu klonowego i kanadyjskich bajgli. W poszukiwaniu idealnej uczty, Tony wywróci niejeden kraj do góry nogami i pokaże nam świat „od kuchni”.
Bourdain jest autorem wielu kulinarnych książek, który sprzeciwia się szufladkowaniu. Ekspert od kuchni, łowca przygód, koneser alkoholowych trunków, hedonista w programie „Anthony Bourdain: Bez Rezerwacji” odkryje przed nami nieznane smaki planety, na której żyjemy. „Anthony Bourdain: Bez Rezerwacji” (ang. Anthony Bourdain: No Reservations) już od niedzieli 2 października br., o godz. 08.00 na TLC Kolejne emisje: od poniedziałku do piątku o godz. 18.30 oraz w każdą niedzielę o godz. 08.00
* W tym temacie: "Top model": Weronika Lewicka nie dała rady?*
Zobacz także:
[
Jurorka znowu pokazala za dużo! Czy to jest jeszcze sexy?! ]( http://teleshow.pl/gid,13387625,img,13387656,kat,,sid,144,title,Najwiekszy-wygrany-Bitwy-na-glosy-biust-Wegorzewskiej,galeria.html )
[
Tancerki „Tańca z gwiazdami” mówią całą prawdę o programie ]( http://teleshow.pl/gid,13400409,img,13400439,kat,,title,Tancerki-Tanca-z-gwiazdami-mowia-cala-prawde,galeria.html )
[
Takiej jej nie znacie!Czy Kożuchowska wolałaby ukryć te zdjęcia? ]( http://teleshow.wp.pl/malgorzata-kozuchowska-takiej-jej-nie-znacie-6026604057236609g )
[
Bohaterowie „I kto to mówi” 20 lat później ]( http://film.wp.pl/zobacz-jak-sie-zmienili-bohaterowie-komedii-i-kto-to-mowi-6025275548005505g )