Kolejne odwołanie w TVP. Człowiek Kurskiego stracił stanowisko

Mateusz Matyszkowicz, nowy prezes TVP, odwołał we wtorek Pawła Gajewskiego, bliskiego współpracownika Jacka Kurskiego. Według informacji jednego z branżowych portali, to nie ostatnia taka decyzja nowego szefa Telewizji Polskiej.

Jacek Kurski został odwołany w poniedziałek, we wtorek los byłego prezesa podzielił jego bliski współpracownik Paweł Gajewski Jacek Kurski został odwołany w poniedziałek, we wtorek los byłego prezesa podzielił jego bliski współpracownik Paweł Gajewski Źródło: AKPA, fot: AKPA
d298ixz

O kolejnych personalnych zmianach w TVP donosi portal Wirtualnemedia.pl. Stanowisko szefa TVP3 stracił we wtorek Paweł Gajewski, który z Kurskim zna się z Solidarnej Polski (Gajewski był szefem młodzieżówki i asystentem byłego prezesa TVP). To właśnie w strukturach politycznego ugrupowania Ziobry odwołany szef regionalnej telewizji robił karierę, zanim Jacek Kurski ściągnął go do publicznej telewizji w 2016 roku.

Paweł Gajewski - wówczas 24-latek, bez wyższego wykształcenia - zaczynał jako wicedyrektor w biurze spraw korporacyjnych TVP. W kolejnych latach błyskawicznie awansował. W 2018 został wiceszefem TAI do spraw operacyjnych, kilka miesięcy później został zastępcą dyrektora TAI, któremu powierzono los inwestycji i finansów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gwiazdy Jacka Kurskiego. Wylansował kilka nazwisk

Gajewski, który w 2019 roku zdał maturę, zajmował się też w TVP organizacją debat wyborczych czy produkcją filmów dokumentalnych. W maju został redaktorem naczelnym regionalnej TVP3. Błyskawiczną karierę dawnego działacza Solidarnej Polski w TVP - póki co - wstrzymała decyzja Mateusza Matyszkiewicza. Jak jednak ustaliły wirtualnemedia.pl, Gajewski najpewniej pozostanie w TVP. Nie wiadomo tylko, w jakiej roli.

Źródło portalu podkreśla, że "to pierwsza personalna decyzja nowego prezesa tej wagi, ale na pewno nie ostatnia". Przypomnijmy, że w poniedziałek RMN odwołała z funkcji prezesa TVP Jacka Kurskiego, powołując na jego miejsce Mateusza Matyszkiewicza. Choć były już prezes zapewnił na Twitterze, że decyzja była z nim konsultowana, okoliczności odwołania wskazują na coś zupełnie innego.

W najnowszym odcinku podcastu WP Kultura narzekamy na: pierwszy odcinek "Rodu Smoka", "Kolejne 365 dni" oraz Brada Pitta, wieszcząc jego upadek. "Clickbait. Podcast o popkulturze" dostępny jest na Spotify, w Google Podcasts oraz aplikacji Podcasty na iPhonach i iPadach.