Moran Michel
Michel Moran urodził się we Francji, chociaż jego rodzice to Hiszpanie. Doświadczony szef kuchni i restaurator, który z szacunkiem i pasją wykonuje zawód kucharza. Tego samego oczekuje od swoich pracowników
Tajniki sztuki kulinarnej zaczął zgłębiać już jako 14-letni chłopiec. Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa Jean Doruant. Natomiast praktyki zawodowe odbywał w 5-gwiazdkowym hotelu Royle Monceau zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji "Le Jardin".
Od 26 lat pracuje w gastronomii. Doświadczenie zdobywał w różnych regionach Europy. Gotował m.in. dla najstarszej paryskiej restauracji"Auberge du Vert Galant" (ma 435 lat!), a także szwajcarskiego hotelu La Reserve i 5-gwiazdkowego Beau Rivage.
W Niemczech dowodził francuską restauracją "Erno´s Bistro" (gwiazdka Michelina), w Luksemburgu restauracją "La Lorriane", a następnie "Mosconi" i "Top Level" (dwie gwiazdki Michelina). To właśnie w Luksemburgu poznał swoją żonę Halinę i dla niej przeprowadził się do Polski.
Od 2004 jest właścicielem i szefem kuchni restauracji "Bistro de Paris" mieszczącej się w budynku warszawskiej Opery Narodowej. "Bistro..." od 2005 roku jest nieprzerwanie rekomendowane przez przewodnik Michelin.
Rok później Moran został wyróżniony francuskim odznaczeniem narodowym, Ordre du Mérite, przyznanym przez ministra rolnictwa Dominique Bussereau za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza.
Komentarze