Nowa odsłona
Drugiego dnia właściciele od razu zabrali się do pracy, aby zatrzeć złe wrażenie. Postanowili zrobić majonez, aby wynagrodzić rażące braki. Zanim jednak mogli pochwalić się efektami, musieli zdać test. Gessler zaprosiła wszystkich na środek restauracji i postanowiła przeprowadzić test wiedzy o gotowaniu.
Restauratorka zapytała na początku właścicielkę Paulinę o to, jak zrobić beszamel. Niestety, Paulina poległa, choć próbowała naprędce wymyślić przepis na ten sos. Janek dostał jeszcze łatwiejsze pytanie, ale jemu również nie udało się udzielić poprawnej odpowiedzi ponieważ nie wiedział, ile czasu gotuje się ziemniaki. Z pomocą przyszła mu jego mama, która również pracuje w "Retce". Po trzecim pytaniu, jak powstaje majonez, Magda postanowiła przeprowadzić szkolenie praktyczne i zaprosiła wszystkich do kuchni. Niestety, okazało się, że poza zwarzonym majonezem, jest bardzo dużo brudu - nie tylko na meblach czy podłodze, ale przede wszystkim na sprzęcie. Warsztaty ostatecznie odbyły się na sali.