Do ojca zwraca się per "pan"
Mateusz jest synem byłego szwagra Magdy Gessler - również restauratora, Adama Gesslera. Oprócz tego, że sprawdził się na planie "Top Chefa", to przez ponad rok prowadził także własny kącik kulinarny w programie "Studio Weekend". Jak trafił do telewizji?
Urodził i wychował się we Francji. Jak sam przyznaje, talent do gotowania musi mieć w genach, bowiem nigdy nie ciągnęło go do kuchni. Z wykształcenia jest... architektem ogrodów.
- Nie chciałem iść na studia gastronomiczne, bo całą wiedzę zdobyłem w domu, ale potem i tak skończyłem szkołę gastronomiczną w Losannie - powiedział w jednym z wywiadów.
Do Polski przyjechał 11 lat temu na wakacje i... został do dziś. To właśnie tutaj poznał swoją żonę Edytę i otworzył pierwszą restaurację. Dziś jest właścicielem modnej restauracji w stolicy "Warszawa Wschodnia". Jego brat również poszedł w stronę gastronomii i pracuje z ojcem. Jednak Mateusz bardzo wzbrania się przed pracą z Adamem Gesslerem. Dlaczego?
- Nie wychowałem się z panem Adamem. Jest moim ojcem, ale nie wychowałem się z nim, tylko we Francji z moją matką. Adam jest moim biologicznym ojcem, ale traktujemy się bardzo koleżeńsko. I nie jesteśmy w stanie razem pracować - przyznał.