Trwa ładowanie...
ycipk-30x839
ycipk-30x839

Maciej Dzienisiewicz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Łódź, Polska

Filmografia:

Bez miłości (1980) (Urzędnik)

Moja wojna, moja miłość (1975) (Porucznik żandarmerii)

Kontrakt (1980)

Biały mazur (1978)

Stawka większa niż życie () (Jeniec)

Yokohama (1981) (Recepcjonista w hotelu)

Dyrektorzy (1975)

Doktor Murek (1979) (Kapelewicz)

07 zgłoś się () (Zdzisław Kępiński, sąsiad Nawrockiej)

Maciej Dzienisiewicz WP Film
Podziel się

Maciej Dzienisiewicz – biografia

Maciej Dzienisiewicz był człowiekiem – orkiestrą: aktorem, reżyserem, dyrektorem teatru i pedagogiem. Urodził się w 1939 roku w Łodzi. Maciej Dzienisiewicz w 1961 roku ukończył studia aktorskie na PWST w Warszawie, natomiast w 1977 roku ukończył studia w Leningradzie (obecnie Sankt Petersburg) na kierunku reżyseria. Zmarł w 1987 roku. Maciej Dzienisiewicz został pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Maciej Dzienisiewicz – role filmowe

Maciej Dzienisiewicz miał kilka ról epizodycznych w serialach np. w serialu „Doktor Murek” czy „07 zgłoś się”. Najczęściej współpracował z:

ycipk-30x839
  • Jerzym Moesem (4 filmy razem: „Moja wojna, moja miłość”, „Dyrektorzy”, „Doktor Murek”, „Biały mazur”);
  • Jackiem Domańskim (3 filmy razem: „Dyrektorzy”, „Doktor Murek”, „Yokohama”);
  • z Szymonem Szurmiejem i Zdzisławem Szymańskim (3 filmy razem: „Moja wojna, moja miłość”, „Dyrektorzy”, „Biały mazur”);
ycipk-30x839

Maciej Dzienisiewicz – role teatralne

Maciej Dzienisiewicz grał w Teatrze Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze oraz w Teatrach w Warszawie: Teatrze Polskim, Teatrze Klasycznym, Teatrze Studio, Teatrze Rozmaitości. W sezonie 1981/82 zasiadał na stanowisku prezesa i dyrektora artystycznego Teatru im. Szaniawskiego w Wałbrzychu. Maciej Dzienisiewicz był także asystentem dyrektora w Teatrze Wielkim w Warszawie. Współpracował również z Teatrem Telewizji, dla którego wyreżyserował trzy spektakle:

  • „Strach i nędza III Rzeszy” (1985);
  • „Wzywamy w charakterze świadka” (1984);
  • „Kochankowie z Werony” (1982).
ycipk-30x839

Maciej Dzienisiewicz – w radiu

Maciej Dzienisiewicz działał również w Teatrze Polskiego Radia. W „Urodzie życia” (1962) w reżyserii Zbigniewa Soleckiego odgrywał postać Żołnierza. W „Potopie” (1968) Edwarda Płaczka grał Chłopaka. Grał również w „W burzy” (27.10, 03.11, 10.11. 1974) Witolda Lesiewicza, odgrywając kolejno rolę Piotra Śliwickiego, Księdza i Ordynansa.

ycipk-30x839
ycipk-30x839