Trwa ładowanie...
d3bh47j

Gessler Mateusz

Najnowsze informacje
Oceń jako pierwszy:
d3bh47j

Mateusz Gessler - człowiek, którego nazwisko jest częścią kulinarnej legendy naszego kraju - otworzy drzwi najgorętszej polskiej kuchni, czyli „Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia”. Z wykształcenia architekt krajobrazu, z zamiłowania kucharz i restaurator. Gotowanie ma w genach. Jest właścicielem jednej z najmodniejszych stołecznych restauracji - Warszawa Wschodnia.

Szef kuchni „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia” powinien być doskonałym kucharzem i perfekcyjnym zarządcą. Taki właśnie jest Mateusz Gessler, który już dał się poznać widzom Polsatu jako bardzo wymagający i surowy szef w jednym z odcinków kulinarnego show „Top Chef”. Dla uczestników programu nie było żadnej taryfy ulgowej. Temperatura w kuchni była bardzo wysoka. Mateusz Gessler dał kucharzom popalić! Nie szczędził złośliwości i nie przebierał w słowach.

Kim jest ten niezwykle wymagający szef kuchni? Mateusz Gessler jest członkiem rodziny znanych warszawskich restauratorów. Jest synem Adama Gesslera, a słynna Magda Gessler to jego ciotka. Dziadek Mateusza, Zbigniew Gessler był cukiernikiem. Zaraz po wojnie założył w Warszawie cukiernię „Bajka”, potem restaurację „Staropolska”. Wkrótce rodzina rozwinęła interesy Zbigniewa, a jego kulinarną żyłkę odziedziczył także wnuk Mateusz.

Mateusz Gessler miał półtora roku, kiedy po rozstaniu rodziców, wyjechał z mamą do Francji. Od tego czasu mieszkał z mamą i babcią w Paryżu. Babcia Mateusza prowadziła tam małą restaurację turystyczną, której kuchnię wnuk szczególnie sobie upodobał. - Bardzo lubiłem gotować zupę. Wrzucałem do niej wszystko, co akurat miałem pod ręką. Zwłaszcza dużo foie gras, za co strofowała mnie babcia - śmieje się Mateusz. I dodaje, że to ona nauczyła go gotować.
Mateusz chciał jednak uciec od gastronomii. Wybrał skrajnie odmienny kierunek studiów i został architektem krajobrazu. Pasja i wielka miłość do gotowania była jednak ogromna. Sprawiła, że ponad rok temu otworzył własną restaurację. Wystarczyło zaledwie kilka miesięcy, by Warszawa Wschodnia, która znajduje w Soho Factory, na warszawskiej Pradze, zdobyła miano kultowej. Dziś cieszy się ogromnym powodzeniem wśród amatorów dobrego jedzenia. Restauracja Mateusza Gesslera należy do najmodniejszych i najgorętszych w Warszawie. Jej gośćmi są dziennikarze, aktorzy, celebryci oraz politycy i biznesmeni. Przychodzą tam o każdej porze dnia i nocy, jadą nawet z drugiego końca miasta. Restauracja czynna jest 24 godziny na dobę.
- Nie miałem gdzie jeść w nocy i pomyślałem, może nie jestem jedyny?– wyjaśnia powód tej decyzji Mateusz Gessler.

Mateusz Gessler jest również autorem książki „Moja kuchnia polska”, która trafiła do księgarń w listopadzie ubiegłego roku.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bh47j
d3bh47j
d3bh47j
d3bh47j

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj