Trwa ładowanie...
dzxvijp

Okrasa Karol

Najnowsze informacje
Oceń jako pierwszy:

Karol Okrasa to profesjonalny kucharz, który popularność zyskał dzięki telewizyjnemu programowi "Kuchnia z Okrasą". Od wielu lat Okrasa nie tylko imponuje widzom swoimi umiejętnościami, ale też skutecznie promuje polską kuchnię poza granicami kraju. Jego telewizyjna działalność niejednokrotnie została doceniona, za sprawą licznych nagród i wyróżnień.

Edukację kulinarną Okrasa rozpoczął w Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim im E. Pijanowskiego w Warszawie. Swoją pasję kontynuował w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, na wydziale Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Karierę zawodową Okrasa związał ze stolicą. Tu stawiał pierwsze kroki zawodowe. Jako młody absolwent podjął pracę w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.

Przez ponad dziesięć lat Okrasa był szefem kuchni w hotelu Le Meridien Bristol w Warszawie.

Popularność przyniósł mu autorski program kulinarny "Kuchnia z Okrasą" emitowany od 2003 roku na antenie telewizyjnej Jedynki. Pogodna osobowość prowadzącego, jego naturalności i kulinarne umiejętności szybko przyniosły Okrasie sympatię widzów.

Karol Okrasa aktywnie działa na rzecz promocji polskiej tradycji kulinarnej, którą promuje w ramach Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Okrasa był jednym z trzech założycieli fundacji, którą do życia powołał wraz z innymi znamienitymi postaciami polskiej branży gastronomicznej: Robertem Sową i Kurtem Schellerem.

Za swoją telewizyjną działalność Okrasa został doceniony już w 2005 roku, gdy został uznany za kulinarną osobowość roku i uhonorowany nagrodą kulinarnego Oskara, przyznawaną za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. Jego pozytywne działania zostały zauważone również w następnych latach nie tylko przez środowisko kulinarne, ale też polskie władze. Karol Okrasa został odznaczony przez Minister Katarzynę Hall medalem Komisji Edukacji Narodowej oraz przez Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego odznaką BENE MERITO, przyznawaną za zasługi dla promocji polskiej kultury w kraju i zagranicą.

Karol Okrasa jest również autorem książki kulinarnej "Gotuj z Okrasą" oraz autorem głosu w polskiej wersji dubbingowej bajki "Ratatuj".

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzxvijp
dzxvijp
dzxvijp
dzxvijp

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj