Trwa ładowanie...
d2utdh9

Sowa Robert

Najnowsze informacje
Oceń jako pierwszy:
d2utdh9

Robert Sowa to ceniony polski kucharz. Występował w różnych programach związanych z gastronomią, a obecnie najczęściej można podziwiać jego talent kulinarny w "Dzień dobry TVN".

Robert Sowa urodził się w 1966 roku. Już w dzieciństwie wiedział, że chce zostać kucharzem, dlatego zdecydował się na naukę w szkole gastronomicznej. Pierwszy tytuł szefa kuchni otrzymał na koloniach wojskowych. Potem dzięki pracy w restauracjach w Austrii zdobył bezcenne doświadczenie. Następnie pełnił obowiązki szefa kuchni w warszawskim hotelu "Jan III Sobieski". W 1998 został mianowany Kucharzem Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej.

Obecnie występuje w telewizji w różnych programach związanych z gastronomią, m.in. gotuje w "Dzień dobry TVN". Współpracował również z TVP1 w programie "Kawa czy herbata" i z TVP2 w "Pytaniu na śniadanie". Udziela także porad kulinarnych w Radiu Zet - "Przyprawy i potrawy Roberta Sowy". W Programie I Polskiego Radia prowadził "Gotuj z Sową - gotuj z głową". Jest również autorem książek: "W poszukiwaniu smaku doskonałego ", "Romans Kulinarny" i "Esencja Smaku" oraz wielu artykułów o tematyce kulinarnej.

Robert Sowa należy do elitarnego Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz jest Honorowym Prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Ma na swoim koncie dużo wyróżnień i nagród. Otrzymał Oskara Kulinarnego 2004 w kategorii osobowość kulinarna roku, a także w 2006 roku w kategorii książka. Kulinarny Instytut Francuski przyznał mu tytuł honorowy. Uczestniczył również w konkursie Paula Bocuse'a w 1995 roku.

Jego największą pasją jest gotowanie. Nieustannie kreuje dania i poszukuje coraz lepszych smaków.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2utdh9
d2utdh9
d2utdh9